Politiek

Rouvoetjes

Vrijheid en verantwoordelijkheid. Dat zijn de liberale beginselen bij uitstek, vindt VVD-leider Rutte. Gelijkwaardigheid, verdraagzaamheid en sociale rechtvaardigheid vloeien daaruit voort, zo stelt hij in het nieuwe beginselprogramma dat zaterdag door de algemene vergadering van de VVD is aanvaard. Dat is een andere benadering dan in het oude beginselprogramma uit de jaren tachtig. Daarin worden vrijheid, verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid, verdraagzaamheid en sociale rechtvaardigheid in één adem genoemd.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdrage: Kees de Groot
17 November 2008 14:36Gewijzigd op 14 November 2020 06:44

Een lid uit Barneveld wilde zaterdag graag de oude formulering in het nieuwe beginselprogramma opnemen. Waarom? „Ik woon in Barneveld en daar lopen allemaal Rouvoeten rond. Die zeggen dat het goed is als iedereen leeft naar het Woord van God. Wat kan ik met het nieuwe beginselprogramma tegen deze mensen zeggen? Helemaal niets, voorzitter.”Het emotionele betoog van de Barnevelder kreeg geen navolging. Met een tweederdemeerderheid werd zijn wijzigingsvoorstel verworpen. Blijkbaar vonden de meeste VVD’ers dat de geachte Barneveldse afgevaardigde kakelde als een kip zonder kop.

Zieltjes winnen
Het is raar maar waar. De partij waarop het grootkapitaal uit de Lage Landen stemt, heeft het meest van alle politieke partijen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat betekent bezuinigen bij de VVD. En dat gaat de liberalen niet gemakkelijk af. Snijden in eigen vlees is altijd pijnlijk.

Er is natuurlijk ook een andere manier om het evenwicht tussen uitgaven en inkomsten in evenwicht te brengen, namelijk het winnen van extra leden. Op die trom roffelde VVD-leider Rutte afgelopen zaterdag tijdens de algemene ledenvergadering van zijn partij in Rotterdam.

De VVD had op 1 januari jongstleden bijna 37.000 leden. Een jaar eerder waren dat er nog bijna 41.000. De reden daarvoor weet elke VVD’er, maar Rutte noemde die tijdens zijn speech niet. Dat is een open zenuw en die mag niet worden geraakt. Het royeren van Verdonk, vorig najaar, kostte de partij duizenden leden.

Rutte bracht een ijzersterk argument in stelling om de liberalen uit hun luie stoel te krijgen voor het winnen van zieltjes: „Kijk eens naar het Wereldnatuurfonds. Dat heeft 970.000 leden. Daar zijn meer VVD’ers lid van dan van hun eigen partij. Kijk naar de FNV. Die heeft 1,5 miljoen leden. Uit onderzoek blijkt dat daar meer dan 100.000 VVD-stemmers tussen zitten.”

Na afloop van de speech kwamen de VVD’ers inderdaad uit hun stoel. Niet in eerste instantie om nieuwe leden te werven, maar om Rutte een staande ovatie te geven. Of zijn oproep werkt? Over enkele maanden is het bekend. Dan publiceert het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen uit Groningen de ledenaantallen van de politieke partijen op 1 januari 2009.

Uithollen
De Kamer nam vorige week een uitzonderlijk besluit: het wekelijkse vragenuurtje van morgen wordt geschrapt om ruimte te maken voor een spoeddebat.

Een deel van de Kamer wil per se met het kabinet debatteren over de gevolgen van de kredietcrisis en de maatregelen die het kabinet in dat verband wil nemen. Morgenavond spreekt een kabinetsdelegatie daarover met de sociale partners. „Wij moeten maar wachten op het akkoord dat in de maak is”, klaagde SP-fractievoorzitter Kant donderdag in de Kamer. „Het kan niet zo zijn dat de Kamer buitenspel wordt gezet.”

Kamervoorzitter Verbeet wees haar erop dat de overvolle agenda niet veel ruimte biedt voor nóg een debat. „Als u vasthoudt aan een spoeddebat, zie ik geen andere mogelijkheid dan het laten vervallen van het vragenuur.”

De coalitiepartijen verzetten zich tegen een spoeddebat op dinsdag. Een gewoon debat op donderdag volstaat ook, betoogden ze.

Daar reageerde D66-fractievoorzitter Pechtold boos op: „De coalitie dwingt ons om een stuk van de democratie uit te hollen waar het gaat om de actualiteit. Wat betreft uw voorstel zeg ik: Prima, vragenuurtje eraf, wij zetten gewoon door, want dit onderwerp is belangrijk genoeg.”

Toen trapte Verbeet toch even op de rem: „Ik ga mij niet in het debat mengen, maar het voorstel om het mondelinge vragenuur te laten vervallen, komt van mij en van mij alleen.”

Grote broek
In aanloop naar het debat over de begroting van Ontwikkelingssamenwerking lanceerde VVD-Kamerlid Boekestijn geregeld stevige voorstellen. Het budget voor ontwikkelingshulp kon worden gehalveerd, zei hij bijvoorbeeld.

In het debat over de begroting bleven concrete voorstellen om de begroting te wijzigen, uit. Honend merkte GroenLinks-Kamerlid Vendrik op: „Is dit nu alles wat de heer Boekestijn te melden heeft, na zo veel maanden van ketelmuziek buiten de deur? Waar blijven de forse amendementen om 2 miljard euro van de hulp af te halen?”

Boekestijn antwoordde dat de begroting niet zo makkelijk aan te passen is en dat er „technisch gezien” geen amendement te maken was om het budget te halveren. SP-Kamerlid Irrgang kon naar eigen zeggen zijn lachen „met moeite onderdrukken.” Boekestijn moet voortaan „geen grote broek” aantrekken, besloot hij.

In zijn tweede termijn sloeg Boekestijn terug met een amendement om de begroting op een andere manier in te richten en met een drietal moties.

Op zijn weblog citeerde het VVD-Kamerlid na afloop van het debat met instemming -„soms krijg je steun uit onverdachte hoek”- uit een weblog van debattrainer Gijs Weenink: „In het debat is Boekestijn op gebruikelijke Haagse wijze aangepakt. (…) GroenLinks had geen inhoudelijke weerlegging van zijn punten. (…) Enige conclusie die ik hieruit kan trekken, is dat men geen tegenargumenten heeft voor de hulpverslaving.”

Agenda
De Tweede Kamer behandelt deze week de begrotingen van Binnenlandse Zaken en van Milieu. Morgen vindt de eerste termijn van beide debatten plaats. Woensdag en donderdag volgt de afhandeling. Woensdagavond debatteert de Kamer over het Belastingplan 2009.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer