Cholera teistert hoofdstad Zimbabwe
De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) bestrijdt in de hoofdstad Harare van Zimbabwe „de grootste uitbraak van cholera ooit in die stad.” De uitbraak zou een gevolg zijn van jarenlang wanbeleid in het land van president Robert Mugabe.
Meer dan 1 miljoen mensen worden bedreigd. Tot nog toe heeft AzG in haar twee klinieken 500 patiënten geholpen. Per dag komen er daar gemiddeld 38 bij. „De twee behandelcentra beginnen overbelast te raken”, schrijft AzG in een persbericht. „De patiënten hebben voortdurend aandacht nodig om te voorkomen dat ze uitdrogen, wat dodelijk is.”Er wordt vooral veel voorlichting gegeven aan de bevolking van Harare over hygiëne en over het begraven van overleden mensen. Volgens de traditie worden lichamen van overledenen voor de teraardebestelling gewassen. De kans op besmetting is dan groot. Bovendien worden tijdens begrafenissen veel handen geschud.
Op het platteland van Zimbabwe komt cholera veel vaker voor dan in de grote steden. Dat komt doordat in de grote steden mensen beter op de hoogte zijn van het belang van goede hygiëne. Velen maken gebruik van ’moderne’ spoeltoiletten, terwijl op het platteland de voorzieningen veel slechter zijn.
Het is volgens AzG dan ook veelbetekenend dat juist in Harare een grote cholera-uitbraak plaatsvindt. „De levensomstandigheden in de steden zijn verslechterd door de economische crisis van de afgelopen jaren. Haperende waterleidingen en gebarsten rioleringen zijn de voornaamste oorzaken van de huidige uitbraak. De bevolking heeft geen andere keus dan zelf onbeschermde waterputten te slaan. Verder zijn er geen latrines en moeten mensen op open plekken hun behoeften doen.”
Normaal gesproken vinden cholera-uitbraken plaats tijdens het regenseizoen, wanneer stromend water viezigheid over grote gebieden verspreidt. Maar het regenseizoen in Harare moet nog beginnen. Azg vreest dan ook dat tijdens het komende regenseizoen cholera nog veel meer kans krijgt in de stad met 1,4 miljoen inwoners.