Buitenland

Troepen VS nog drie jaar in Irak

BAGDAD - De Iraakse regering heeft zondag ingestemd met een veiligheidspact waardoor de Amerikaanse troepen nog drie jaar in Irak kunnen blijven. De Amerikaanse regering toonde zich tevreden. Het Witte Huis sprak van een positieve stap.

Buitenlandredactie
17 November 2008 07:46Gewijzigd op 14 November 2020 06:44

Slechts 1 van de 28 aanwezige ministers stemde tegen het plan, verklaarde regeringswoordvoerder Ali al-Dabbagh. Onduidelijk is echter waarom 9 van de 37 ministers wegbleven bij de stemming.Het parlement stemt op 24 november over het verdrag, zei vicevoorzitter Khalid al-Attiya tegen het Franse persbureau AFP. De meeste parlementariërs hebben het pact nog niet onder ogen gehad. Waarnemers sluiten niet uit dat de goedkeuring daardoor vertraging kan oplopen.

De invloedrijke politicus en sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr heeft al aangekondigd tegen het akkoord te zijn. Een zegsman van hem riep de bevolking op massaal de straat op te gaan. Sadr wil dat de VS zich zo snel mogelijk terugtrekken en dreigde afgelopen vrijdag nog met een nieuwe militie de Amerikanen te gaan bestrijden.

Eerder waren er ook binnen de Koerdische coalitiepartner nog twijfels over het akkoord, maar die lijkt premier Nuri al-Maliki te hebben weggenomen. Ook lijkt hij de invloedrijkste sjiitische geestelijke in Irak, grootayatollah Ali al-Sistani, te hebben overgehaald het pact te steunen. Sistani liet zaterdag weten elk akkoord te steunen dat het parlement goedkeurt.

Het veiligheidspact komt in de plaats van het VN-mandaat dat op 31 december afloopt. De tekst stelt dat op 30 juni volgend jaar alle Amerikaanse militairen de steden moeten hebben verlaten en zich uiterlijk op 31 december 2011 moeten hebben teruggetrokken uit het land. De Amerikanen vielen Irak in maart 2003 binnen om president Saddam Hussein af te zetten. Op dit moment zijn er circa 150.000 Amerikanen gelegerd.

Beide landen hebben langer dan een jaar onderhandeld over de zogeheten Status of Forces Agreement (SOFA). Struikelblok was onder meer de vraag onder welke voorwaarden Amerikaanse militairen voor een Iraakse rechter kunnen worden gedaagd. Dat moet mogelijk worden voor ernstige misdaden die in de vrije tijd worden gepleegd. Nu hebben Amerikanen nog volledige immuniteit voor vervolging door de Iraakse justitie. Particuliere beveiligers gaan helemaal onder de Iraakse jurisdictie vallen.

Het geweld is de afgelopen maanden flink afgenomen, maar vooral in de provincies Diyala en Ninevé en in Bagdad zijn soennitische extremisten nog steeds zeer actief. Enkele uren nadat het akkoord was goedgekeurd door het kabinet was er een zelfmoordaanslag op een politiecontrolepost in de provincie Diyala. Daarbij vielen vijftien doden en twintig gewonden.

Door een aanslag op een politiepost in de stad Jalawla ten noorden van Bagdad kwamen zondag zeker vijftien mensen om het leven. Onder de slachtoffers zijn zeven agenten. Dat maakte de politie bekend. Zeker twintig mensen raakten gewond door de zelfmoordaanslag, die met behulp van een autobom werd uitgevoerd.

De provincie Diyala staat bekend als een van de gevaarlijkste regio’s in Irak. Ondanks de massale inzet van Iraakse en Amerikaanse troepen plegen opstandelingen hier vaak aanslagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer