Economie

G20 wil gezamenlijke aanpak crisis

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) – De leiders van de twintig belangrijkste economische machten in de wereld werken zaterdag toe naar een gezamenlijke verklaring, waarin zij bekend zullen maken hoe zij de huidige en toekomstige economische problemen in de wereld aan willen pakken.

15 November 2008 15:27Gewijzigd op 14 November 2020 06:44
WASHINGTON - President Bush waarschuwt voor een al te gretig ingrijpen door overheden.``Hervormingen zijn essentieel’, zei hij, maar de strenge regulering die Europese leiders voorstaan vermorzelen de wereldeconomie in plaats van die te beschermen.
WASHINGTON - President Bush waarschuwt voor een al te gretig ingrijpen door overheden.``Hervormingen zijn essentieel’, zei hij, maar de strenge regulering die Europese leiders voorstaan vermorzelen de wereldeconomie in plaats van die te beschermen.

De verklaring zal waarschijnlijk weinig concrete hervormingen bevatten en geen herziening van de financiële architectuur. Wel moet er een eerste actieplan komen met deadlines die tijdens een volgende top, vermoedelijk in april, zullen worden geëvalueerd.Bij deze vervolgtop zal ook de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama aanwezig zijn. De invloed van de huidige top wordt belemmerd door zijn afwezigheid, omdat hij niet gebonden is aan afspraken die de huidige Amerikaanse president George W. Bush nu maakt.

Men zal waarschijnlijk snelle actie beloven om groei te stimuleren. Ook ziet het ernaar uit dat een eerste raamwerk wordt geschetst voor de hervorming van financiële instituties als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en regulering van toezicht op financiële markten en producten.
Mogelijk zal dit concreet neerkomen op nieuwe regulering voor hedgefondsen, aldus het Duitse persbureau DPA.

Verscheidene leiders benadrukten vrijdag en zaterdag de positieve sfeer waarin de besprekingen worden gevoerd. Gastheer George W. Bush zei tevreden te zijn met de vooruitgang in de gesprekken, maar daaraan voegde hij toe dat er nog veel werk aan de winkel was. Hij waarschuwde daarbij voor het gevaar dat landen in reactie op de crisis protectionistische mogelijk maatregelen zullen treffen.

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel zei dat er een grote algemene bereidheid bestaat om te zorgen dat zo’n crisis zich niet zal herhalen. Hoewel Nederland officieel geen deel uitmaakt van de G20, is het – evenals Spanje – speciaal voor de bijeenkomst uitgenodigd. Nederland wordt vertegenwoordigd door staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën). Balkenende moest de top halsoverkop verlaten, omdat zijn vader is overleden.

De Jager zei in te zetten op hervorming van financiële instituten als het IMF en de Wereldbank, beter dekkend en effectiever toezicht op de financiële sector en het tegengaan van perverse prikkels zoals bonussen en de uitvoering van de millenniumdoelen voor de ontwikkeling van arme landen.

Voorzitter José Manuel Barosso van de Europese Commissie ziet dat er een consensus wordt opgebouwd op het gebied van toezicht op financiële partijen. „Het is duidelijk dat er bij deze crisis problemen waren met regulering en toezicht”.
De Russische president Dmitri Medvedev waarschuwde voor te hoge verwachtingen bij deelnemers van de top. Rusland rekent niet op een doorbraak bij de top.

De G20 vertegenwoordigen 85 procent van de wereldbevolking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer