Binnenland

Tielse Marokkaan „overal weggestuurd”

Marokkaanse jongeren in Tiel hebben het moeilijk. De hete adem van de straatpolitie in hun nek zijn ze meer dan zat. „We willen gewoon een hangplek om te chillen, weet je. Overal worden we weggestuurd.” De jeugd doet vrijdagavond zijn beklag bij politici, beleidsmakers en zorgverleners in de gemeente.

Jasper van den Bovenkamp
14 November 2008 09:35Gewijzigd op 14 November 2020 06:43

Overlast, vernieling en diefstal. Tiel-West, en vooral winkelcentrum Kwadrant, dat in deze wijk ligt, is volgens verschillende Tielse politici regelmatig het toneel van lastige, vechtende en overlast veroorzakende Marokkanen.Maar volgens de jongeren ziet de praktijk er even wat anders uit dan de lokale media doen geloven. Hangende Marokkanen zijn helemaal geen bedreiging en ze zijn absoluut niet lastig, zegt Adil, zelf Marokkaan. „Als je in je eentje bent als Marokkaan, is er nog niets aan de hand. Maar sta je met z’n vijven bij elkaar, dan ben je ”overlast”. Dan kijken mensen je bang aan en stuurt de politie je uiteindelijk weg. Wij worden overal weggejaagd. Het enige wat wij willen is een plek hebben waar we kunnen hangen en chillen. Waar we praten over onze studie en waar we lachen. Meer niet.”

„Er is in Tiel niks te doen voor ons”, klaagt Ali. De jongeren hebben volgens hem al meerdere malen bij welzijnsorganisaties aangeklopt om iets voor elkaar te krijgen, maar tevergeefs. Ali: „Zeggen ze tegen ons: als je iets wilt, moet je zelf maar initiatief tonen. Nou, dat hebben we ooit gedaan. We organiseerden een zaalvoetbaltoernooi, maakten een plan en stapten daarmee na een paar weken naar de jeugdwerker. Die vertelde ons heel leuk dat het toernooi helaas niet door kon gaan, omdat de scheidsrechter een paar euro te duur was.”

Ahmed Addou, leider van het project ”Verbinden en Samenwerken”, dat de dialoog tussen jongeren en politici in Tiel op gang moet brengen, herkent zich in de kritiek van ’zijn jongens’. „Ze hebben net als Nederlandse jongeren een doel in hun leven, ze willen iets bereiken. Maar dat is voor hen lastig, omdat ze vaak niet voor vol worden aangemerkt. Ze zijn daarom vaak negatief over hun eigen toekomst en bereiken niet wat ze graag zouden willen.”

Het is hoog tijd dat politici en beleidsmakers eens mét de jongens praten, in plaats van óver hen, vindt hij. En dat gaat dan vanavond gebeuren. In het gemeentehuis gaan de Marokkaanse jongeren de dialoog aan met wethouders, raadsleden en jeugdzorgverleners van de gemeente. „Eindelijk kan dan de kloof in beeldvorming overbrugd worden die door politici en media in de loop van de jaren is gecreëerd”, denkt Addou. „Uiteraard zitten er tussen de Marokkanen een paar rotte appels, maar die heb je in enkele bevolkingsgroep.” Het gaat volgens hem om hooguit negen jongeren.

Van de ruim 40.000 inwoners van Tiel is 12 procent allochtoon. In Tiel-West is 60 procent van niet-westerse afkomst. Volgens VVD-wethouder C. R. Vermeulen van Jeugdzaken is het niet toevallig dat juist hier de meeste overlast plaatsvindt. „Het is nu eenmaal zo dat bij overlast en vernieling in Tiel vaak Marokkaanse jongeren betrokken zijn. Natuurlijk, het zijn er maar een paar. Ik ben ook heel blij dat het met het overgrote deel redelijk tot goed gaat.”

Toch is de overlast die Marokkanen veroorzaken een punt van zorg voor Tiel, zegt de wethouder. „Ik heb niets tegen hangjeugd, maar overlast veroorzaken kan gewoon niet.” Volgens de bestuurder is er wel degelijk een groep „lastige” Marokkanen in Tiel. „Ze schelden op voorbijgangers, vloeken, vernielen en stelen.” En zulke relschoppers moeten worden aangepakt, vindt Vermeulen. Maar hangjongeren die geen overlast veroorzaken, moet de politie ook niet wegsturen. „Het is heel vervelend dat zulke jongeren zich telkens moeten verplaatsen. Dat is niet de bedoeling.”

Hij hoopt daarom op een constructief gesprek met de Marokkaanse jeugd vanavond. „Ik luister naar hun zorgen en we gaan op zoek naar oplossingen. De deur staat bij mij 24 uur per dag open. Dat weten de jongeren. Maar ze moeten wel naar me toekomen, zodra ze ergens mee zitten.”

De namen van de Marokkaanse jongeren zijn gefingeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer