Nieuw dekkingsplan brandweer
MIDDELBURG - De Zeeuwse brandweer creëert randvoorwaarden om bij onvoldoende bezetting ook met vier man te kunnen uitrukken. Voorheen mocht dit alleen met zes personen.
Dit staat in het nieuwe dekkingsplan van de Brandweer Zeeland, dat woensdag werd goedgekeurd door het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). Het bestuur zal het plan aanbieden aan de colleges van B en W in Zeeland.De Zeeuwse brandweer heeft de theoretische norm waarbinnen moet worden uitgerukt, bepaald op zes minuten. De landelijke norm ligt op vierenhalve minuut. In de praktijk is het nadrukkelijk niet de bedoeling om deze norm op te rekken, maar in het rekenmodel is het een eerste stap naar een optimale spreiding en borging van de brandweerzorg in Zeeland.
„Slechts weinig mensen werken nog in het dorp waar ze wonen. Dat betekent dat vrijwilligers van de brandweer overdag niet snel beschikbaar zijn”, zegt Peter van Dijk, regionaal commandant Brandweer Zeeland. „In dagsituaties willen we toch over optimale dienstverlening beschikken. Dat is mogelijk als een korps al met vier man mag uitrukken. Voorwaarde is wel dat er bij de uitruk altijd een pompbediende en een bevelvoerder meegaan. Anders komt de veiligheid van eigen mensen in gevaar.”
Met een nulmeting is berekend welke posten kunnen voldoen aan de nieuwe regels. Een aantal kan waarschijnlijk overdag de vier man niet halen. Het gaat vooralsnog om Baarland, Brouwershaven, Cadzand, Dreischor, IJzendijke, Nieuw-Namen, Scharendijke, Schoondijke, Sluis, Westkapelle, Wolphaartsdijk en Zaamslag. Deze posten worden gepositioneerd als blusreserve.
Vier posten die vallen onder de gemeente Sluis staan op het lijstje als blusreserve. „Blusreserve klinkt negatief”, vindt Fred Moens, officier van dienst van Sluis. „Het lijkt alsof de eenheden buiten dienst zijn. Dat is niet zo. Ze zullen gewoon worden opgepiept. Zo hebben ze dus nog steeds kans om als eerste bij een incident aanwezig te zijn. Het enige verschil is dat ze niet worden gealarmeerd voor bijstand in een ander verzorgingsgebied.”
Een projectgroep maakte het nieuwe dekkingsplan in opdracht van het algemeen bestuur van de VRZ. Het vorige dekkingsplan stamt uit 1996. Minister Ter Horst vindt dat de brandweerzorg in Zeeland eind 2009 een aanzienlijk hoger niveau moet hebben bereikt. „Het hele plan is theoretisch. De testfase zal uitwijzen hoe het werkt. Pas dan kan ik zeggen of het goed is of niet”, zegt Moens.
Regionaal commandant Van Dijk: „Bij iedere verandering zijn er voor- en tegenstanders. Toch zijn bij ons de meeste van de 1100 vrijwilligers positief over het dekkingsplan. Ze beseffen dat de dienstverlening richting de burger het belangrijkst is. De brandweer staat immers voor daadkracht, deskundigheid en behulpzaamheid.”