Politiek

CU: Blokkeer ontmoeting met Hamas

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken moet proberen te voorkomen dat het Europees Parlement leden van de terreurorganisatie Hamas ontvangt.

Redactie politiek
13 November 2008 12:30Gewijzigd op 14 November 2020 06:43
Voordewind. Foto ANP
Voordewind. Foto ANP

Dat zei ChristenUnie-Kamerlid Voordewind woensdag tijdens het debat over de begroting van Buitenlandse Zaken.Een delegatie van het Europees Parlement heeft vorige week tijdens een bezoek aan de Gazastrook gesproken met een parlementslid van Hamas en Hamasleden uitgenodigd voor een tegenbezoek. De officiële afspraak is dat de EU niet praat met Hamasleden zolang de organisatie geweld niet afzweert en Israël niet erkent.

SP en PvdA verzetten zich tegen de oproep van Voordewind. Volgens hen staat het Europarlementariërs vrij met iedereen te spreken.

PVV-Kamerlid De Roon vroeg het kabinet hoe Nederland Israël gaat helpen in geval Iran het land aanvalt. Voordewind bepleitte een aanscherping van de sancties tegen Iran. Hij wil weten of Iran inderdaad een wet heeft aangenomen waarmee voor geloofsafval (van de islam) de doodstraf wordt ingesteld.

PvdA’er Van Dam zei in het debat dat de economische en politieke macht in de wereld verschuift van democratische landen naar autoritaire regimes en van vrije markten naar centraal geleide economieën. Als bewijs daarvoor wees hij naar Amerika, dat geld moet lenen bij China en rijke olielanden. De pijlsnelle groei van landen in het oosten maakt mensen in het Westen onzeker, zei hij.

China is medeverantwoordelijk voor de ellende in Darfur, vervolgde Van Dam. Wat hem betreft zet het Westen China onder druk door handelsbeperkingen op te leggen als het land zich niet meer aantrekt van mensenrechten.

Voordewind vroeg het kabinet lessen te trekken uit de fouten die zijn gemaakt bij de Olympische Spelen. Hij wil nieuwe mensenrechtenschendingen bij de Wereldtentoonstelling in 2010 in Sjanghai voorkomen. Naar verluidt wil China censuur toepassen op alle kunstuitingen op de wereldexpo. Onverteerbaar, vinden ChristenUnie en CDA. Het CDA wil geen voorwaarden verbinden aan Nederlandse deelname aan de wereldtentoonstelling, maar maakt zich wel „grote zorgen.”

VVD’er Van Baalen pleitte juist voor veel meer contacten met China. Dat helpt volgens hem om de mensenrechtensituatie in dat land te verbeteren.

Nederland blijf „nog jaren” betrokken bij de ontwikkeling van Afghanistan, als het aan het CDA ligt. Het kabinet heeft beloofd dat alle militairen eind 2010 weg zijn uit dat land. Het CDA sluit nieuwe inzet van militairen na 2010, in het kader van een andere missie, echter niet uit. „Het kabinet moet zich bezinnen op onze toekomstige betrokkenheid”, aldus CDA-Kamerlid Haverkamp.

Van Baalen brak een lans voor een „stevige relatie” met Indonesië. Het CDA legde de vinger bij invoering van lokale wetten in Indonesië die in strijd zijn met de vrijheid van godsdienst. SP’er Van Bommel vroeg het kabinet en Nederlandse veteranen aanwezig te zijn bij de herdenking van een moordpartij door Nederlandse militairen in het Indonesische Rawagedeh in 1947.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer