Politiek

Islamschool sjoemelt met geld

Negen van de tien islamitische schoolbesturen sjoemelen met geld dat ze van de rijksoverheid krijgen.

Redactie politiek
13 November 2008 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 06:43
Veel islamitische schoolbesturen sjoemelen met geld. Foto ANP
Veel islamitische schoolbesturen sjoemelen met geld. Foto ANP

Dat schrijven de staatssecretarissen Dijksma en Van Bijsterveldt, beiden van Onderwijs, in een brief die ze vanmorgen naar de Tweede Kamer stuurden. De onderwijsinspectie heeft naar aanleiding van eerdere berichten over onrechtmatigheden alle islamitische scholen onder de loep genomen.Op grond daarvan gaat het ministerie van Onderwijs in totaal 4,5 miljoen euro terugvorderen van scholen. Het kan zijn dat het ministerie nog meer geld gaat terugeisen. De inspectie heeft een aantal onrechtmatigheden geconstateerd en de schoolbesturen krijgen nog een kans om daarvoor een verklaring te geven. Komt die verklaring er niet, dan zal het ministerie het geld alsnog terugvorderen.

Nederland heeft 44 basisscholen en 2 scholen voor voortgezet onderwijs op islamitische basis. Slechts bij drie scholen waren de financiën helemaal op orde.
De staatssecretarissen hebben aangifte gedaan tegen islamitische scholen in Almere, Heerlen en Helmond. Ook de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun moet voor de rechter verschijnen. Op deze school gingen personeel, ouders, leerlingen en schoolbestuur meerdere malen op reis naar Mekka. Dat gebeurde van het geld dat voor het geven van onderwijs was bestemd.

In een aantal gevallen waren de bevindingen zo ernstig dat de positie van het schoolbestuur onhoudbaar is geworden. Bij de Stichting Islamitische Scholen Helmond weigerden bestuurders op te stappen. Uiteindelijk heeft het ministerie van Onderwijs het ontslag via de kantonrechter bewerkstelligd.

Op een aantal islamitische scholen stonden mensen op de loonlijst die geen werkzaamheden voor de school (meer) verrichtten. Bij 99 dienstverbanden was het aantal uren uitgebreid zonder dat daar een prestatie tegenover stond. Ook werd tegen de regels in het vervoer van leerlingen uit de overheidsbijdrage betaald.

Niet alleen is er sprake van financiële onrechtmatigheden, bij bijna de helft van de islamitische schoolbesturen is ook de kwaliteit van het onderwijs ver onder de maat, zo herbevestigen de bewindslieden. In de rest van het basisonderwijs is dat 11 procent. De zwakke en zeer zwakke islamitische scholen komen onder intensief toezicht van de Onderwijsinspectie te staan. Dijksma en Van Bijsterveldt willen dat de islamitische scholen zelf een „breed traject” opzetten om de problemen op te lossen.

De PVV fractie in de Tweede Kamer is verontwaardigd over de gegevens en heeft een spoeddebat aangevraagd met Dijksma en Van Bijsterveldt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer