Politiek

Kamer acht hulpbeleid effectief

Ontwikkelingshulp werkt, meent het grootste deel van de Tweede Kamer. Desondanks riepen diverse fracties minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking gisteren ertoe op de effectiviteit ervan te vergroten.

Redactie politiek
13 November 2008 08:56Gewijzigd op 14 November 2020 06:43
DEN HAAG - Ontwikkelingshulp werkt, meent het grootste deel van de Tweede Kamer. Desondanks riepen diverse fracties minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking gisteren ertoe op de effectiviteit ervan te vergroten. Graphic Corne van der Horst
DEN HAAG - Ontwikkelingshulp werkt, meent het grootste deel van de Tweede Kamer. Desondanks riepen diverse fracties minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking gisteren ertoe op de effectiviteit ervan te vergroten. Graphic Corne van der Horst

Ontwikkelingssamenwerking heeft gezorgd voor meer welvaart, meer scholing en een hogere levensverwachting in arme landen, betoogden onder meer SP en SGP tijdens het Kamerdebat over de begroting van Ontwikkelingssamenwerking. „Alle investeringen en geleverde energie verdwijnen niet in een bodemloze put, maar hebben een positief effect”, zei SGP’er Van der Staaij.De hulp moet wel op een andere leest worden geschoeid, vinden diverse fracties. De SP wil de hulp meer concentreren op de allerarmste landen, zoals Liberia. De ChristenUnie noemde als speerpunten watermanagement, milieu, justitie en mensenrechten. Het CDA pleitte voor effectieve investeringen, met hulp van bedrijven.

VVD’er Boekestijn wil het beleid „helemaal veranderen.” Hij vroeg om een bezuiniging van 1 miljard euro op ontwikkelingshulp en om een onafhankelijke beleidsevaluatie. De overheid moet de financiële steun aan hulporganisaties afbouwen, zei hij. „Die zijn niet effectief.” Vooruitgang moet volgens hem komen van meer bedrijvigheid en marktwerking.

Koenders noemde de ontwikkelingsorganisaties zaterdag een „hulpindustrie” die hij wil „openbreken.” D66 prees de minister daarvoor. De ChristenUnie daarentegen vroeg hem de jarenlange ervaring van de organisaties „niet overboord” te gooien. CDA en CU raadden Koenders aan ook eens te kijken naar de effectiviteit van internationale organisaties zoals de VN.

ChristenUnie en SGP vroegen om meer aandacht en geld voor gehandicapten en weeskinderen en voor families en gezinnen in ontwikkelingslanden. Ze stelden ook de christenvervolging in India, Indonesië en Irak aan de orde. De partijen riepen het kabinet ertoe op het geweld tegen christenen tegen te gaan en gevluchte christenen te (blijven) helpen.

PvdA-Kamerlid Gill’ard pleitte voor wereldwijde legalisatie van abortus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer