Australische vrouw bestraft voor euthanasie
Een rechtbank in Australië heeft een 60–jarige Australische vrouw tot 22 maanden periodieke celstraf veroordeeld omdat zij heeft geholpen bij de levensbeëindiging van haar levenspartner. De man, die aan Alzheimer leed, was door de Zwitserse euthanasieorganisatie Dignitas afgewezen omdat het volgens Dignitas niet duidelijk was of hij nog in staat was tot bewuste besluitvorming.
Shirley Justins werd in juli schuldig bevonden aan doodslag inzake het overlijden van de 71–jarige Graeme Wylie, die in 2006 in de woning van het paar overleed aan een overdosis barbituraten. Justins overhandigde Wylie de dodelijke cocktail, die hij daarna eigenhandig naar zijn mond bracht.Justins had een maximumstraf van 25 jaar cel kunnen krijgen. Het vonnis van periodieke detentie betekent in haar geval dat zij wekelijks enkele dagen moet zitten.
Justins leefde achttien jaar samen met Wylie voordat die in 2006 stierf. Zij voerde in het proces aan dat Wylie wanhopig was en wilde sterven voordat zijn dementie zover gevorderd zou zijn dat hij niet langer wilsbekwaam zou worden geacht.
De rechter oordeelde dat Justins samen met een vriendin, Caren Jenning, deel had uitgemaakt van ’een misdadige onderneming’. Jenning, die in juli schuldig werd bevonden aan medeplichtigheid aan doodslag, kocht de barbituraten in Mexico. Zij leed aan terminale borstkanker en benam zich in oktober met dezelfde barbituraten het leven.
Euthanasie is in Australië illegaal. De regio Outback in het Northern Territory nam in 1995 een wet aan die terminale patiënten toestond een arts verzoeken om assistentie bij levensbeëindiging. De wet werd evenwel in 1997 door het federale parlement nietig verklaard.
De Zwitserse organisatie Dignitas helpt mensen, ook buitenlanders, bij levensbeëindiging. Voorwaarde is dat de betrokkene duidelijk wilsbekwaam is.
Nederland kent sinds 1993 een euthanasieregeling. De praktijk is sinds 2002 bij wet geregeld. Een belangrijk element is dat sprake moet zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden.