Nederlandse kliniek verstrekt ’ingestraald’ water
In een Nederlandse kliniek in Malawi krijgen hiv–patiënten al jaren ’ingestraald’ water als geneesmiddel. De kliniek staat geregistreerd als goed doel. Dat blijkt uit een artikel in HP/De Tijd van deze week.
Het gaat om het Eva Demaya Centrum in het noorden van het Afrikaanse land, dat naast reguliere gezondheidszorg ook homeopatische en traditionele middelen aanbiedt. Het centrum wordt gefinancierd door een gelijknamige stichting in Kwintsheul.„De watertherapie is niet meer dan 1 procent van de activiteit van het centrum", reageert secretaris Ria Jongerius van de stichting. „Subsidie zoals het verhaal stelt, krijgen we al lang niet meer. Dat was bij de bouw van het centrum".
Sinds 2004 kunnen hiv–patiënten in het centrum niet alleen reguliere virusremmers krijgen, maar ook het middel PC1. Dit is ontwikkeld door de Britse homeopaat Peter Chappell, die beweert in water informatie te kunnen opslaan die het immuunsysteem versterkt.
De symptomen van een hiv–infectie zouden er geheel door verdwijnen. Chappell biedt ook andere middelen aan die op dit principe zijn gebaseerd. Die zouden tegen veel aandoeningen werken, van impotentie tot vogelgriep. Hoe PC1 precies wordt gemaakt, wil hij niet bekendmaken.
Duizenden zieke inwoners van Malawi, een van de armste landen in Afrika, hebben het ’ingestraalde’ water gekregen van het Nederlandse centrum. Objectief wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid is niet gedaan.
Hulporganisaties en wetenschappers ontraden het gebruik van andere middelen dan reguliere virusremmers bij een hiv–infectie. De Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) kon woensdag niet zeggen of de stichting nog steeds subsidie ontvangt.