Rabo: Woningprijs stijgt minder
Rabobank is minder optimistisch geworden over de huizenmarkt in Nederland. Voor dit jaar verwacht de bank dat huizenprijzen met gemiddeld 1,5 procent stijgen, voor volgend jaar rekent Rabobank op een toename met 1 procent.
Dat hebben economen van de Rabobank berekend in het nieuwste Kwartaalbericht Woningmarkt, dat gisteren is uitgebracht. De raming is conservatiever dan in augustus. Toen gingen de economen nog uit van een stijging van 2,5 procent.Rabobank wijst erop dat er in het derde kwartaal zelfs sprake was van een daling van de prijzen ten opzichte van het tweede kwartaal, met 1,2 procent. Op jaarbasis stegen de prijzen nog wel met 0,8 procent.
Door de kredietcrisis schrikken Nederlanders volgens Rabobank terug voor mogelijke dubbele woonlasten en zullen ze geneigd zijn eerst hun huidige woning te verkopen alvorens een nieuwe te kopen. Dit leidt tot minder transacties en meer aanbod.
Rabobank durft niet te zeggen wanneer de stemming op de woningmarkt zal verbeteren. „Dat is afhankelijk van de ontwikkeling van de kredietcrisis. Het eind daarvan is nog moeilijk te voorspellen”, aldus een woordvoerster.
De afzwakkende groei van de huizenprijzen zorgt er volgens Rabobank voor dat de betaalbaarheid van woningen volgend jaar toeneemt. Dat komt doordat lonen naar verwachting relatief meer stijgen dan de huizenprijzen.
Huizenbezitters met een variabele hypotheek hebben hun rentelasten in korte tijd fors zien toenemen. Dit komt vooral doordat banken door de financiële crisis een hogere risicopremie berekenen. Dit meldde de vergelijkingssite independer.nl gisteren.
Banken hebben in korte tijd de risico-opslag verhoogd van 0,6 tot 1,5 procent naar 1 tot 2 procent. Een enkele bank komt zelfs boven de 2 procent uit.
Volgens directeur Edmond Hilhorst van Independer brengen banken consumenten een extra premie in rekening voor de hogere kosten die zij hebben bij het lenen van geld van andere banken. Ook verhogen sommige banken hun marge omdat er grote behoefte is aan extra winstgevendheid, zegt hij.
Volgens Independer is de variabele rente in drie jaar tijd opgelopen van ongeveer 4 procent naar 6,5 tot 7 procent. Daardoor kunnen de maandlasten met honderden euro’s zijn opgelopen. Hilhorst vermoedt wel dat een groot deel van de huizenbezitters die enkele jaren geleden een variabele hypotheek hebben afgesloten, inmiddels is overgestapt naar een rentevaste hypotheek.
Hypotheekverstrekker Obvion, een gezamenlijke onderneming van Rabobank en pensioenfonds ABP, bevestigde dinsdag dat de risicopremies onlangs zijn verhoogd. Rabobank sluit niet uit dat regionale kantoren hetzelfde hebben gedaan. ABN AMRO overweegt de tarieven te verhogen.