Economie

ING stelt winstverwachting bij

Bankverzekeraar ING heeft donderdag een winstwaarschuwing gegeven. Het bedrijf gaat voor dit jaar uit van evenaring van de operationele winst van vorig jaar. Tot nu toe verwachtte ING het resultaat van 2001 te overtreffen.

ANP
22 November 2002 09:01Gewijzigd op 13 November 2020 23:57

„Het is slechts een lichte bijstelling van de verwachting”, zo relativeerde ING’s financiële topman C. Maas donderdag in een toelichting op de kwartaalcijfers. „We liggen op koers om de resultaten van vorig jaar te evenaren en dat was toch een recordwinst.”

Desondanks grijpt ING fors in bij de internationale zakentak van de bank om de kosten verder te drukken. In totaal vervallen 1000 banen, 10 procent van het totaal. Het bedrijf treft hiervoor een voorziening van 128 miljoen euro. Waar de banen exact gaan verdwijnen, is nog niet duidelijk. „In ieder geval niet in Nederland of België”, aldus Maas.

Bij een eerdere reorganisatie dit jaar vervielen al 700 banen bij de internationale zalendivisie. Nu zullen diverse vestigingen en activiteiten die niet aan de doelstellingen voldoen, worden aangepakt. Tevens brengt ING het aantal administratieve centra terug. FNV Bondgenoten toonde zich verbolgen over de nieuwe sanering omdat hij niet op de hoogte was gebracht.

De operationele winst over het derde kwartaal kwam uit op 974 miljoen euro, tegen 901 miljoen euro een jaar geleden. Over de afgelopen negen maanden komt ING uit op een operationele winst van 3,3 miljard euro, 0,7 procent hoger dan over dezelfde periode vorig jaar. Voor het hele jaar verwacht ING een winst van 4,25 miljard euro.

ING had in het derde kwartaal nog steeds last van het zwakke economische klimaat en de voortgaande daling op de aandelenmarkten. Volgens Maas zijn beide factoren van invloed geweest op het resultaat over de eerste negen maanden. „Maar we zijn tevreden met een stijging van het resultaat van 0,7 procent.”

Andere financiële bedrijven in Europa moesten eerder dit jaar al de prognose naar beneden bijstellen. In Nederland waarschuwden verzekeraar Aegon en bankverzekeraar Fortis al voor fors lagere winsten. ING hield tot nu toe de kaken op elkaar.

De verzekeringstak en de bankactiviteiten liepen in het derde kwartaal sterk uiteen. Zo steeg het operationele kwartaalresultaat van de verzekeringen met ruim 26 procent, terwijl de bank 40 procent moest inleveren. Bij de bank speelt reorganisatie een grote rol. Zonder die extra last was het resultaat van vorig jaar iets overtroffen. Vooral de toegenomen spaargelden bij Postbank en ING Direct droegen daar aan bij. De verzekeringsactiviteiten profiteerden van de verkoop van activiteiten in Australië.

ING kondigde donderdag aan met ingang van 2003 niet langer een vaste verkoopwinst op aandelen te garanderen. De inkomsten zullen vanaf volgend jaar afhangen van de prestaties van de markten. De afgelopen jaren stuurde ING haar eigen winstontwikkeling door een vast bedrag van de reserves als beleggingswinst te boeken. Dit jaar is die post al opgelopen tot 615 miljoen euro. Door de dalende koersen is de totale reserve inmiddels teruggelopen tot 900 miljoen euro.

Ook het dividendbeleid wijzigt. ING wil beleggers de keus geven tussen dividend in contanten of aandelen. De bankverzekeraar hoopt dat de meeste aandeelhouders kiezen voor extra stukken, om zo de verhouding tussen eigen vermogen en schulden te verbeteren.

Op de beurs viel het kwartaalbericht van ING goed. Het aandeel won in de loop van de middag sterk en sloot met een winst van bijna 10 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s was minder tevreden. Het stelde zijn oordeel over ING donderdag direct na de bekendmaking van de kwartaalcijfers naar beneden bij wegens de verminderde financiële veerkracht van het bedrijf.

Het schrappen door ING van 1000 banen bij de zakelijke bankdivisie is slecht gevallen bij FNV Bondgenoten. De vakbond voelt zich door de reorganisatie overvallen, zei een woordvoerder donderdag. „Wij zijn ontstemd. Wij wisten nergens van.” Vorige week heeft de bond nog overleg gehad met de bankverzekeraar. „Toen is er niets gezegd”, verzekerde de woordvoerder. In de regel lichten ondernemingen de bonden van tevoren in over naderende reorganisaties, met het oog op het uitwerken van een sociaal plan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer