Economie

Koenders: Promotie vrije seks valt mee

Het verwijt dat Nederland vooroploopt bij de promotie van vrije seksualiteit in ontwikkelingslanden en daarbij onvoldoende rekening houdt met culturele en religieuze bezwaren, is onterecht.

Redactie politiek
11 November 2008 11:42Gewijzigd op 14 November 2020 06:42
DEN HAAG - Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking noemt het „overdreven” dat Nederland bekendstaat als voortrekker op het terrein van seksuele en reproductieve rechten. Dat zei hij maandag in Rotterdam. „In ieder land is er wel iets om aan te we
DEN HAAG - Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking noemt het „overdreven” dat Nederland bekendstaat als voortrekker op het terrein van seksuele en reproductieve rechten. Dat zei hij maandag in Rotterdam. „In ieder land is er wel iets om aan te we

Dat heeft minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking maandag gezegd tijdens een bijeenkomst in Rotterdam over seksuele gezondheid en reproductieve rechten (gezinsvorming).Organisaties uit verschillende landen spraken daar met elkaar over onderwerpen als voorbehoedmiddelen, zwangerschap, moedersterfte en verkrachting.

Sinds jaar en dag staat Nederland bekend als promotor van een vrije seksuele moraal, van voorbehoedmiddelen en van het recht op abortus in ontwikkelingslanden. Critici betogen dat daarbij onvoldoende rekening wordt gehouden met de culturele en religieuze bezwaren daartegen in andere landen.

Zo wordt condoomgebruik bevorderd in landen waar religieuze leiders daar juist voor waarschuwen. Hun pleidooi voor huwelijkstrouw daarentegen laat het kabinet links liggen. Verder heeft Koenders in Nicaragua gepleit voor het recht van vrouwen op veilige abortus, terwijl dat land abortus juist helemaal heeft verboden.

Dat Nederland bekendstaat als voortrekker op het terrein van seksuele en reproductieve rechten is „overdreven”, zei Koenders maandag in Rotterdam. „In ieder land is er wel iets om aan te werken.”

Hij weersprak ook het verwijt dat Nederland bij de promotie van seksuele rechten geen rekening houdt met de sociale context in ontwikkelingslanden, in het bijzonder met culturele en religieuze bezwaren. „Ik denk dat die visie gerectificeerd moet worden. Behalve de belangen van het individu is juist het belang van de hele samenleving ermee gediend als er respect en aandacht is voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.”

Koenders benadrukte dat Nederland „geen rechtenextremist is” dat seksuele rechten promoot om de rechten zelf. „Hoewel het een legitiem en zeer belangrijk doel in zichzelf is om individuele rechten te promoten, zit er voor ons ook een brede sociale agenda achter respect voor individuele rechten. Het is cruciaal dat landen zich realiseren, uit verlicht eigenbelang, dat ze wat te winnen hebben met aandacht voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.” Als mensen meer nadenken over gezinsvorming, seksualiteit en voorbehoedmiddelen, kan overbevolking -en bijkomende problemen als armoede- worden voorkomen.

De bewindsman betreurt het dat er „zelfs in Europa” geen overeenstemming is over het brede belang van seksuele en reproductieve rechten. „Zelfs vandaag de dag wijzen sommige EU-lidstaten uitvoering van de afspraken over reproductieve rechten op morele en religieuze gronden af.”

De SGP dient woensdag bij de behandeling van de begroting van Ontwikkelingssamenwerking een amendement in om zogeheten uitstapprogramma’s in ontwikkelingslanden op te zetten en te ondersteunen. Die programma’s bieden vrouwen die zich onvrijwillig of noodgedwongen in de prostitutie bevinden, een uitweg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer