Binnenland

Bedenker kunstnier krijgt museumkamer

De kamer in het voormalige stadsziekenhuis in Kampen waar in de Tweede Wereldoorlog de eerste patiënten met een kunstmatige nier werden behandeld, wordt woensdag geopend als museumkamer.

ANP
11 November 2008 09:20Gewijzigd op 14 November 2020 06:42

Dat meldde de Willem Kolff Stichting maandag. Prof. dr. Willem Kolff (97) legde in deze kamer de basis van de hedendaagse nierdialyse. In de oorlog maaktehij de eerste kunstnier.De nier bestond uit een emaillen zoutwaterbak van een pannenfabriek, met daarin een langwerpig draairad, gemaakt van aluminium uit een neergeschoten Duitse bommenwerper. Het rad was bespannen met kunstmatig worstenvel waarin het bloed werd gespoeld. Het was de 67-jarige Maria Sofia Schaftstadt die in september 1945 de eerste patiënt ter wereld werd van wie dankzij de nierdialyse het leven werd gered.

Kolff stond later aan de basis van het eerste kunsthart. De kamer werd de laatste jaren gebruikt als werkruimte van de verpleeghuisartsen van woon-zorgconcern IJsselheem. In de kamer komt een replica van de kunstnier te staan.

De opening van de museumkamer wordt morgen verricht door drie kinderen van Kolff, zonen Therus en Jack en dochter Adrie. De uitvinder en medicus zelf kan de opening vanwege zijn broze gezondheid niet bijwonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer