Buitenland

EU hervat dialoog met Rusland

Ondanks verzet van Litouwen heeft de Europese Unie besloten de onderhandelingen met Rusland over een nieuwe samenwerkingsovereenkomst weer op te pakken. Dat bleek maandag bij overleg van ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel.

ANP
10 November 2008 18:13Gewijzigd op 14 November 2020 06:42

Instemming van alle 27 EU–landen was formeel niet nodig. De ministers besloten uiteindelijk het verzet van Litouwen naast zich neer te leggen en de Europese Commissie de steun te geven voor hervatting van de gesprekken met Moskou.De EU bevroor de gesprekken met Rusland begin september, als antwoord op de Russische invasie in augustus in Georgië. Ze zouden weer hervat kunnen worden als Rusland zich zou terugtrekken achter de linies van het begin van de oorlog. Rusland heeft dat gedaan.

Toch waren vooral Polen en Litouwen en in mindere mate Groot–Brittannië en Zweden nog tegen hervatting van de gesprekken, omdat Rusland nog altijd veel militairen heeft in de afvallige Georgische regio’s Zuid–Ossetië en Abchazië. Groot–Brittannië en Zweden gaven hun verzet maandagochtend op, Polen volgde later en Litouwens verzet werd uiteindelijk overstemd door de rest van de landen.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zei na het beraad met zijn EU–collega’s dat het overleg met Rusland afhankelijk blijft van de afspraken die de EU eerder maakte met Moskou. Hij wees erop dat de zienswijze van de EU en Rusland op een aantal terreinen flink uiteenloopt. Verhagen maakt zich geen illusies dat daar snel verandering in komt.

Nederland is wel blij dat er nu een onafhankelijk onderzoek komt naar het conflict tussen Rusland en Georgië. Een Zwitserse diplomate zal dat op verzoek van de EU verrichten.

Ook de Georgische president Michail Saakasjvili heeft bij gebeurtenissen van augustus „onverantwoord opgetreden", zei Verhagen maandag. „Maar dat hebben we al meerdere keren naar voren gezegd". Maar dat laat volgens de minister onverlet dat de „Russische reactie buitenproportioneel" was. Ook de Franse president Nicolas Sarkozy, huidig voorzitter van de EU, legde onlangs een deel van de schuld voor het conflict bij Saakasjvili. Hij noemde de eerste acties van Georgië tegen Zuid–Ossetische separatisten ongepast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer