China gaat internetverslaving psychiatrisch behandelen
China gaat speciale afdelingen inrichten in psychiatrische klinieken om internetverslaafden te behandelen. Dat schrijft het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag.
Artsen in China hebben dit weekeinde een diagnostische definitie van internetverslaving gegeven. Op die manier is de weg vrijgemaakt voor behandeling in klinieken, zei een expert van het Militair Algemeen Ziekenhuis in Peking.Volgens de definitie brengen verslaafden minimaal zes uur per dag door op het internet. Daarnaast zijn er symptomen zoals irritatie, moeite met slapen en concentratie en een hevig verlangen op het internet te gaan. Behandeling kan tachtig procent van de verslaafden binnen drie maanden genezen, aldus de artsen.
In China gebruiken ongeveer 210 miljoen mensen het internet. De helft daarvan is tussen de 18 en 30 jaar oud. Experts schatten dat ongeveer tien procent van de jongere gebruikers verslaafd is. Zeker zeventig procent van hen is man.
China gaat krampachtig om met het internet. De communistische overheid vreest dat mensen zich via de digitale snelweg kunnen organiseren om tegen de autoriteiten te protesteren. In de Volksrepubliek werken dertigduizend mensen bij de internetpolitie om het gedrag van gebruikers in de gaten houden.
De macht van het internetpolitiekorps is groot. Berichten op weblogs die de overheid bekritiseren verdwijnen binnen enkele minuten. Sites die de „nationale veiligheid" in gevaar brengen, zetten de agenten plotsklaps op zwart. En zoekmachines censureren zichzelf uit angst totaal geblokkeerd te worden.