Buitenland

Geschiedenis kan pijn voor Bush verzachten

Het is duidelijk dat vertrekkend president George W. Bush weinig handen op elkaar krijgt. Maar misschien gaat de geschiedenis de pijn voor Bush verzachten, vinden diverse politicologen. Dat meldde CNN vrijdag.

Buitenlandredactie
7 November 2008 12:53Gewijzigd op 14 November 2020 06:41
De Amerikaanse president Bush gisteren met zijn vrouw Laura Bush. Foto EPA.
De Amerikaanse president Bush gisteren met zijn vrouw Laura Bush. Foto EPA.

„Op dit moment hebben niet veel historici een goed woord over voor Bush”, aldus Julian Zelizer, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Princeton. „Hij wordt gezien als incompetent op het gebied van zowel de binnenlandse als de buitenlandse politiek.”Maar als Obama zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis, kunnen de Amerikanen wel eens anders tegen Bush aan gaan kijken, stelt Barbara Kellerman, hoogleraar politieke geschiedenis aan de universiteit van Harvard. „Als de huidige boosheid over de regering-Bush geluwd is, kunnen mensen gaan beseffen dat sommige dingen een speling van het lot zijn.”

Op een aantal punten heeft Bush gewoon pech gehad, vindt Kellerman. „Drie duidelijke voorbeelden zijn 11-9, de orkaan Katrina en de kredietcrisis. Ze gebeurden onder zijn bewind, dus ze worden hem aangerekend.”

Bush zou niet de eerste president zijn wiens reputatie in de loop van de geschiedenis werd bijgesteld. Het bekendste voorbeeld daarvan is Harry S. Truman. In juni 1945, kort na zijn aantreden, genoot Truman een populariteit van 87 procent. Bij zijn aftreden in januari 1952 was dat gekelderd naar 23 procent.

Truman kreeg in zijn regeerperiode een paar stevige problemen in binnen- en buitenland op zijn bord, zoals het einde van de Tweede Wereldoorlog, de Koreaanse Oorlog en het begin van de Koude Oorlog.

Kellerman: „Zowel Bush als Truman waren ongekend impopulair bij hun vertrek. Trumans reputatie is in de loop van de tijd echter niet alleen in alle opzichten verbeterd, hij wordt nu zelfs beschouwd als een van de grootste Amerikaanse presidenten.”

Een andere president met wie een vergelijking zich opdringt, is Ronald Reagan. Bij zijn aftreden in 1989 lag hij onder kritiek van zowel Democraten als Republikeinen vanwege zijn onderhandelingen met Sovjetleider Gorbatsjov en zijn aanpak van de Iran-contra-affaire.

„Hij werd gezien als dom en afhankelijk van zijn adviseurs”, zegt Zelizer. „Maar nu kijken we heel anders tegen hem aan en wordt hij vergeleken met Franklin Roosevelt, een van de grootste presidenten die de VS gekend hebben.”

Zo zou de kritiek op Bush’ besluit om Irak binnen te vallen kunnen verstommen als de situatie in het land verbetert. „Stel dat Irak over tien tot vijftien jaar een stabiele democratie is, dan zou Bush wel eens heel anders beoordeeld kunnen worden”, aldus Zelizer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer