Binnenland

Aanleg van tunnel bij Sluiskil kan van start

De Sluiskiltunnel bij het Zeeuws-Vlaamse Sluiskil kan worden aangelegd. De financiering door het Rijk is rond door de verkoop van de Westerscheldetunnel aan Zeeland.

Regioredactie
6 November 2008 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 06:40

Minister Eurlings van Verkeer en de provincie Zeeland hebben dat woensdag bekendgemaakt. Er werd ook overeenstemming bereikt over de voltooiing van de rondweg Middelburg en de aanleg van een nieuwe binnenvaartterminal met bijbehorend nat bedrijventerrein.De tunnel is al lang een vurige wens in Zeeland. De brug over het Kanaal van Gent naar Terneuzen staat gemiddeld twintig minuten per uur open. Dit veroorzaakt veel vertraging. Door de aanleg van de tunnel is dat straks verleden tijd. Bovendien wordt de vaarweg geschikt voor grotere schepen.

Het geld voor de kanaalkruising Sluiskil komt onder meer uit de verkoop van de Westerscheldetunnel, waarmee de Tweede Kamer vorige week instemde. Met bijdragen van het Rijk, het Vlaams Gewest, de provincie, de gemeente Terneuzen en Zeeland Seaports is de financiering van de tunnel bij Sluiskil nu rond. De tunnel is 25 miljoen euro duurder geworden dan aanvankelijk geraamd. Dit komt door prijsstijgingen in wegen- en tunnelbouw. Het Rijk en de provincie willen deze extra kosten delen. In totaal kost de aanleg van de tunnel 275 miljoen euro.

Het voorstel om daadwerkelijk te starten met de aanleg van de tunnel zal in december aan Provinciale Staten van Zeeland worden voorgelegd. Als die ermee instemmen, kan de Sluiskiltunnel naar verwachting in 2014 worden opengesteld.

Woensdag werd ook bekend dat de rondweg Middelburg zal worden voltooid en dat Midden-Zeeland een nieuwe binnenvaartterminal met bijhorend nat bedrijventerrein zal krijgen. Verkeersminister Eurlings en staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat hebben over de financiering hiervan afspraken kunnen maken met de regio.

Nu overeenstemming is bereikt, kan het Veerse gedeelte van de rondweg Middelburg voltooid worden. Door financieringstekorten lag de aanleg van dit deel stil. Het tekort van 20 miljoen euro wordt door minister Eurlings met 17,7 miljoen euro verkleind. Het nog resterende bedrag van 2,3 miljoen euro wordt gezamenlijk door de provincie Zeeland, de gemeente Veere en het waterschap Zeeuwse Eilanden betaald. Naar verwachting zal het Veerse gedeelte hierdoor in 2011/2012 worden opgeleverd. Gedeputeerde Poppelaars van Zeeland heeft aangegeven dat rond die tijd ook de noordelijke rondweg bij Serooskerke door de provincie gerealiseerd wordt.

Staatssecretaris Huizinga heeft met gedeputeerde Van Waveren van Zeeland afspraken gemaakt om een nieuwe binnenvaartterminal en een nat bedrijventerrein in Midden-Zeeland te realiseren op de beoogde locatie Schoreburg. De staatssecretaris zal hiervoor maximaal 6 miljoen euro bijdragen.

Een dergelijk terrein is van belang voor de bevordering van watergebonden bedrijvigheid en goederenvervoer over water. Ook is het terrein als hervestigingslocatie voor watergebonden bedrijven uit Goes interessant, omdat er in Goes zo ruimte ontstaat voor woningbouw bij de binnenhaven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer