Dr. Kohlbrugge en ds. De Cock in Kampen
In een reeks collegeavonden over de gereformeerde spiritualiteit aan de Protestantse Theologische Universiteit (PthU) in Kampen, zet prof. dr. J. Hoek de komende weken in op de geloofsbeleving van negentiende-eeuwse voormannen. Van Kohlbrugge en Bavinck tot ethischen als Gunning en Jonker. Het eerste van zes colleges heeft donderdagavond plaats.
De kleinschalige bijeenkomsten zijn bedoeld voor zowel mensen van buitenaf als studenten en passen in een keuzeprogramma over de klassieke gereformeerde spiritualiteit. Door dit programma krijgt de klassieke gereformeerde geloofsbeleving de aandacht die zij verdient, maar waar in de breedte van de Protestantse Kerk in Nederland soms te weinig oog voor is, zegt prof. Hoek. Prof. Hoek is bijzonder hoogleraar gereformeerde spiritualiteit vanwege de Gereformeerde Bond aan de Protestantse Theologische Universiteit.Iedere collegeavond brengt hij een ander persoon of andere beweging naar voren. De Afscheiding („die immers de grondslag vormt van verschillende kerken”) krijgt een plaats, alsook het Reveil. Kohlbrugge komt langs vanwege zijn teruggrijpen op de Reformatie en zijn briefwisseling met Da Costa. De confessionele voorman Hoedemaker sluit de rij. De insteek is hun geloofsbeleving, „hoe zij hebben gesproken vanuit de omgang met God”, bijvoorbeeld over het gebed, beproeving of geloofszekerheid.
Bij zijn keuze voor de verschillende invalshoeken was Calvijn de norm. „Het zal gaan over mensen die met hun geloofsbeleving in het spoor van Calvijn gingen. Van De Cock is die anders dan van Bavinck en weer anders dan van Jonker, maar toch is er een verbindingslijn. Bij allen kregen de kernnoties van de Reformatie een plaats. Ook bij Gunning en Jonker, ja. Ik zou minder volmondig ja zeggen als het zou gaan om de ethische richting op zich. Bepaalde elementen daarin zijn echt niet gereformeerd. Maar juist bij deze twee tref je heel duidelijk gereformeerde noties aan.”
Wat besproken wordt, hoeven we bovendien niet voor 100 procent te volgen, geeft prof. Hoek aan. „Er is ruimte voor kritiek. Ik zal -bij de een meer dan bij de ander- ook kanttekeningen plaatsen.
De hoogleraar schetst tijdens de avondcolleges eerst de historische context van bewegingen en personen. „Je kunt iemand pas echt begrijpen als je weet met wie hij in gesprek is, op wie hij reageert.” De vertaalslag naar deze tijd volgt, waardoor vaak „heel wezenlijke” gesprekken ontstaan.
Welke voormannen vindt hij zelf het meest actueel? Prof. Hoek: „Kohlbrugge en Bavinck. Al is het moeilijk om hiermee niets ten nadele van anderen te zeggen. Kohlbrugge is de man van de diepgang, die de radicale kracht van de Reformatie, de rechtvaardiging door het geloof, op een intense manier aan de orde stelde. Bavinck vertolkte het gedachtegoed van de Reformatie in een nieuwe situatie en probeerde het denken van zijn tijd te doorgronden. Hij nam de tijd serieus en bleef tegelijk trouw aan de reformatorische traditie.”
De colleges worden gehouden op de PThU aan de Koornmarkt in Kampen. Ook nadat de collegereeks is begonnen, blijft inschrijving mogelijk.