Medvedev wil verandering met Obama
De Russische president Dmitri Medvedev hoopt dat de ernstig verstoorde relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten verbetert onder Barack Obama. In de jaarlijkse presidentiële toespraak tot de natie reageerde Medvedev op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Felicitaties voor Obama kwamen pas later.
Medvedev uitte harde kritiek op het Amerikaanse veiligheidsbeleid en weet de wereldwijde financiële crisis aan agressief en egostisch Amerikaans beleid. Hij zei dat Rusland in principe niet anti–Amerikaans is, maar dat het aan de VS is om de banden tussen de twee landen te verbeteren. Medvedev sprak de hoop uit dat Obama’s regering kiest voor een volwassen relatie met Rusland. De betrekkingen tussen de twee landen zijn flink bekoeld, zeker na de oorlog tussen Rusland en Georgië van augustus dit jaar.Die oorlog werd veroorzaakt door Georgië, zei de president, vanwege diens ’barbaarse agressie’ tegen Zuid–Ossetië. Het conflict was onder meer het resultaat van ’de arrogante houding van de Amerikaanse regering, die geen kritiek duldde en het liefst unilateraal optrad’.
Rusland wordt bedreigd door de toenemende Westerse militaire macht. ‘Als we kijken naar de laatste jaren zien we de creatie van een raketschild, de omsingeling van Rusland door militaire bases, de gestage uitbreiding van de NAVO. Zo krijgen we de indruk dat ze onze kracht testen.’
In reactie op het Amerikaanse raketschild, dat in Oost–Europa geplaatst moet worden, zal Rusland raketten plaatsen in de regio Kaliningrad, in de buurt van de grens met NAVO–lid Polen en de voormalige Sovjet–republiek Litouwen. Of het daarbij gaat om raketten met kernkoppen wilde Medvedev niet zeggen.
Daarnaast wil Medvedev de ambtstermijn voor het presidentschap verlengen tot zes jaar, in plaats van de huidige vier. Zo zou de president beter in staat zijn hervormingen door te voeren, zei hij. Dat zou een grote constitutionele verandering impliceren die de macht van het staatshoofd aanzienlijk uitbreidt en de zorgen over Rusland in het Westen vergroot. Ook de termijn van het parlement moet volgens hem worden verlengd tot vijf jaar. Bovendien moet de macht van het parlement worden vergroot door het kabinet te verplichten vaker verantwoording af te leggen tegenover de volksvertegenwoordigers. Ook oud–president Vladimir Poetin, die nu premier is, heeft zich voor een uitbreiding van de presidentiële ambtstermijn uitgesproken.
Over de financiële crisis zei Medvedev dat te groot vertrouwen in de Amerikaanse suprematie na de instorting van de Sovjet–Unie heeft geleid tot grote economische fouten bij de Amerikaanse autoriteiten. Het land negeerde waarschuwingen en schaadde zichzelf en anderen door ’een kredietbel op te blazen om zijn eigen groei te stimuleren’.