Buitenland

„Mugabe misbruikt voedsel als wapen”

President Mugabe van Zimbabwe misbruikt de honger die de helft van de 14 miljoen inwoners van zijn land bedreigt als politiek instrument. Die beschuldiging uitten Deense mensenrechtenactivisten woensdag in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg.

AP/RTR
21 November 2002 08:50Gewijzigd op 13 November 2020 23:57

De organisatie Artsen voor Mensenrechten presenteerde daar een rapport, gebaseerd op drie maanden onderzoek in verschillende delen van Zimbabwe, waarin staat dat de Zimbabwaanse regering voedsel onthoudt aan aanhangers van de oppositie en de duur van het graantekort verlengt om de macht in handen te houden.

De organisatie spreekt van „politiek misbruik van voedsel” en bestempelt de praktijk tot „de ernstigste en meest verbreide schending van de mensenrechten” op dit moment in Zimbabwe. Zij waarschuwt dat naar schatting 6,7 miljoen Zimbabwanen, ruim de helft van de bevolking, gevaar lopen de komende maanden te verhongeren door een voedseltekort dat is ontstaan door langdurige droogte en een chaotisch landbouwbeleid.

Zimbabwe worstelt sinds tweeënhalf jaar met politieke onrust, die volgens mensenrechtenactivisten wordt veroorzaakt door de pogingen van de steeds minder populaire president Robert Mugabe om de macht te behouden.

De bevolking kan graan ontvangen op basis van voedsel-voor-arbeidprogramma’s waar de regering toezicht op uitoefent. Verder kan voedsel van overheidsinstanties worden gekocht en wordt voedsel verstrekt door internationale donoren. Volgens Artsen voor Mensenrechten is bij alledrie programma’s sprake van politisering. Zo zijn aanhangers van de oppositievoerende Beweging voor Democratische Verandering (MDC) uitgesloten van deelname aan het voedsel-voor-arbeidprogramma. Uitsluitend leden van de regeringspartij komen in aanmerking voor voedsel dat wordt verkocht door de overheid.

De Verenigde Naties gaven vorige week een verklaring uit waarin secretaris-generaal Kofi Annan zegt zeer bezorgd te zijn over berichten over politisering van de voedselhulp in Zimbabwe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer