Politiek

SGP: Schrappen verbod godslastering dieptepunt

Het schrappen van het verbod op smalende godslastering uit het Wetboek van Strafrecht is „een dieptepunt in het optreden van het kabinet”, vindt SGP-Kamerlid Van der Staaij.

Redactie politiek
5 November 2008 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 06:40

De SGP’er hekelde gisteren bij de behandeling van de Justitiebegroting het voorstel van het kabinet om artikel 147, het verbod op smalende godslastering, uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen. Hij sprak van „een dieptepunt in het optreden van het kabinet” en „een gevoelig verlies.”„Het artikel is een wettelijke uitdrukking voor de overtuiging dat de heilige Naam van God niet mag worden gelasterd. Ook al laat de handhaving van dit artikel te wensen over, het is en blijft een belangrijke morele ankerplaats. Daarom gaat het wegsnoeien van juist deze bepaling ons zeer aan het hart”, zei Van der Staaij.

Volgens hem wordt de actie van voormalig D66-Kamerlid Van der Laan „alsnog beloond.” Toen minister Donner na de moord op Theo van Gogh, in 2004, voorstelde om onderzoek te doen naar de vraag of het artikel kon worden „aangescherpt”, kwam Van der Laan met een motie om artikel 147 juist af te schaffen. Een Kamermeerderheid stemde destijds tegen vanwege „het ongelukkige moment.”

Het kabinet wil nu, in plaats van het schrappen van het verbod op godslastering, artikel 137 -de strafbaarstelling van het beledigen van een groep wegens ras, religie, seksuele geaardheid of handicap- aanpassen. Het is van plan de woorden „middellijk of onmiddellijk” toe te voegen. Van der Staaij noemde dat een „cosmetische ingreep.”

De SGP’er verwees naar de jurisprudentie. „Daaruit blijkt dat bijvoorbeeld het belachelijk maken van bepaalde godsdienstige rituelen -middellijk dus- nu al als een belediging van een groep kan worden gezien. De Hoge Raad volgt die benadering. Dan ligt de conclusie toch voor de hand dat het hier louter om een cosmetische aanpassing gaat?”

Een Kamermeerderheid toonde zich tevreden met het schrappen van het verbod op smalende godslastering. Maar partijen als PVV, GroenLinks, SP en D66 hekelden de voorgestelde uitbreiding van artikel 137. PvdA-Kamerlid Heerts merkte op dat in zijn visie het kabinet artikel 137 slechts „verduidelijkt.” Zou Hirsch Ballin toch uit zijn op aanscherping, dan heeft de bewindsman „met de PvdA een groot probleem”, aldus Heerts.

„De vrijheid van meningsuiting wordt op een onaanvaardbare wijze beknot”, zei PVV-Kamerlid De Roon. „Wie zich in de toekomst negatief uitlaat over het fascisme of over een fascistische ideologie als de islam, moet volgens de regering in de gevangenis kunnen worden gezet. Dat dwingt ons tot zelfcensuur.”

Verder stelden tijdens het debat de coalitiepartijen, CDA, PvdA en ChristenUnie, voor om 2 miljoen euro extra uit te trekken voor de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het geld moet vooral worden gebruikt om het vertrek van Iraakse asielzoekers naar hun land van herkomst mogelijk te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer