Binnenland

Ambulance voert actie in Vlissingen

Medewerkers van de Regionale Ambulance Voorziening Zeeland (RAVZ) hebben gisteren in Vlissingen actie gevoerd wegens het dreigende faillissement van de organisatie. Ze vroegen een eenmalige bijdrage aan raads- en collegeleden van de gemeente.

Corina Schipaanboord
5 November 2008 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 06:40
VLISSINGEN – Voor het stadhuis van Vlissingen voerde ambulancepersoneel gistermiddag actie. In diverse ge meenten in Zeeland eisen de vervoerders geld voor de noodlijdende ambulancedienst. Door mismanagement van de vorige directeur balanceert het RAVZ (Re
VLISSINGEN – Voor het stadhuis van Vlissingen voerde ambulancepersoneel gistermiddag actie. In diverse ge meenten in Zeeland eisen de vervoerders geld voor de noodlijdende ambulancedienst. Door mismanagement van de vorige directeur balanceert het RAVZ (Re

„De financiële druk is zo zwaar, dat we failliet gaan als er niets gebeurt”, zegt Cees Salakory, voorzitter van de ondernemingsraad van RAVZ. „Wij leveren kwalitatief hoogwaardige zorg. Die zou dan wegvallen. Zeeland is zeer uitgestrekt. Dat vraagt om een speciale werkwijze. Als wij failliet gaan, neemt een private onderneming ons werk over. Waarschijnlijk vallen er dan standplaatsen weg en wordt de aanrijtijd nog langer. Verder zullen werknemers hun baan verliezen.”Ook G. Heukelom, gedeputeerde van de Provincie Zeeland hecht „grote waarde” aan de ambulancedienst. „Ik zou er niet aan moeten denken dat die failliet gaat. Ik wil er alles aan doen om de organisatie in de lucht te houden”, zegt hij.

„De vorige directeur, Van de Velde, regelde de financiële zaken niet goed”, zegt Salakory. „Hij zei vaak: Kennis die we niet hebben, laten we invliegen. Hij nam veel mensen van buitenaf aan. Dat kostte veel. Verder gaf hij opeens een hoop geld uit aan verbetering van de alarmcentrale. Hij maakte ook allerlei afspraken die niet op papier kwamen te staan. We overlegden soms met hem, maar dat liep altijd uit op ruzie.”

De raad van toezicht stelde destijds Van de Velde als directeur aan. De Goese burgemeester Van der Zwaag was voorzitter. „De raad heeft de financiële gang van zaken niet voldoende gecontroleerd”, aldus Salakory. Burgemeester Van der Zwaag wil hierop geen reactie geven. Van Heukelom vindt dat de raad zijn verantwoordelijkheid moet kennen.

De financiële problemen begonnen al in 2006. Toen moest het personeel van RAVZ een deel van zijn pensioenrecht inleveren om de organisatie te laten bestaan. Nu moet de ambulancedienst onder andere ontslagvergoeding aan de vroegere directeur betalen. De voorzitter: „Er wordt weer een beroep op het personeel gedaan. Velen hebben er hun onregelmatigheidstoeslagen en de uitkering van vakantiedagen voor over. Ze willen graag zekerheid.”

De gemeenten zullen heus niet staan te springen om geld te geven. Maar ik hoop dat ze verstandig zijn en beseffen dat de ambulancedienst moet blijven. Als ze een eenmalige financiële bijdrage schenken, zijn we uit de brand. We benaderen alle gemeenten in ons werkgebied, boven de Westerschelde.”

Voor de toekomst heeft de voorzitter van de Ondernemingsraad vertrouwen in de huidige directeur.

Van Heukelom vindt het positief dat het ambulancepersoneel eigen geld beschikbaar wil stellen. „RAVZ moet eerst bij de Zeeuwse gemeenten aankloppen. Die stelden de jaarrekeningen niet op tijd vast en daar liggen fouten. Als de organisatie dat gedaan heeft en het is nog niet opgelost, ben ik bereid om haar te steunen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer