Uitbraak van salmonella in Nederland
In Nederland en de omliggende landen woedt sinds augustus een grote uitbraak van salmonella. De variant slaat hard toe omdat hij resistent is tegen een groot aantal antibiotica.
Dat bevestigde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren. Meer dan 150 mensen in Nederland zijn bij de huisarts en/of het ziekenhuis onder behandeling geweest voor klachten als (ernstige) misselijkheid en diarree. Volgens een woordvoerster van het RIVM hebben waarschijnlijk veel meer mensen last van de besmetting.Er komen nu nog steeds vijf tot tien nieuwe meldingen per week van de salmonellabesmetting binnen vanuit het hele land. Het normale aantal in een week is twee. Vooral ouderen, kinderen en zwangere vrouwen melden klachten. Samen met mensen met een lage weerstand vormen zij ook de grootste risicogroep.
Wetenschappers proberen te achterhalen waar de besmetting vandaan komt. Tot nu toe is duidelijk dat vis, zuivelproducten en contact met dieren niet de boosdoeners zijn.
Er is een aanwijzing dat de besmetting wordt veroorzaakt door ham van een Nederlandse vleeswarenproducent. Die aanwijzing is echter beperkt tot één patiënt in Denemarken, aldus het RIVM. Een woordvoerder van de Voedsel en Waren Autoriteit verklaarde tegenover de site van de vleesindustrie, meatandmeal.nl, dat het zeer onwaarschijnlijk is dat ham de veroorzaker is. „We proberen te achterhalen waar de besmetting vandaan komt, maar dat blijkt toch zeer moeilijk te vinden.”
Volgens het RIVM woedt in Frankrijk, Denemarken en Zwitserland een soortgelijke salmonella-uitbraak. Het instituut verwacht over enkele weken meer te weten.
Salmonella veroorzaakt na 6 tot 48 uur misselijkheid, buikkrampen en heftige diarree, gepaard met koorts. Bij heftige diarree moet de patiënt op uitdroging bedacht zijn. De verschijnselen duren ongeveer één week. In 3 tot 5 procent van de gevallen kunnen complicaties ontstaan, zoals longontstekingen, gewrichtsontstekingen, abcessen in allerlei organen, nierfalen, bloedvergiftiging en shock.
Salmonella is vernoemd naar de Amerikaanse bacterioloog D. E. Salmon, die in 1914 overleed. Hij onderzocht de oorzaak van varkenspest en ontdekte daarbij salmonella.
Een uitbraak heeft vaak plaats binnen een familie of grote groep, bijvoorbeeld verpleeghuispatiënten of congresgangers. Salmonella kent meer dan 2000 soorten. De bacteriën verschillen onder meer in de concentratie van de hoeveelheid bacteriën die bij inname een voedselvergiftiging veroorzaken.