„Waternota over tien jaar bijna verdubbeld”
De rekening voor het gebruik van water stijgt de komende jaren explosief.
Volgens de belangenbehartiger van de zakelijke energie-gebruikers VEMW betaalt een huishouden nu jaarlijks gemiddeld 400 euro voor het gebruik van drinkwater, riolering en waterschapsbelasting. In 2012 is dat bedrag opgelopen tot 700 euro.
Directeur water van het VEMW J. Meijer zei dat woensdag op een congres in Zeist. In totaal moeten volgens VEMW huishoudens en bedrijven rekening houden met een stijging van het prijskaartje voor watergebruik van 4,5 miljard euro in 2002 naar 10 miljard euro in 2012.
Meijer schrijft de bijna-verdubbeling vooral toe aan achterstallig onderhoud aan en vervanging van de riolering. Een riool moet na 40 tot 50 jaar worden vervangen. In de vele naoorlogse wijken breekt die tijd aan. „Gemeenten hebben hiervoor vaak geen geld gereserveerd”, aldus Meijer. Voor het verhelpen van lekken en vervangen van de riolering is in de komende tien jaar 2,5 miljard euro nodig.
Verder is 1 miljard euro nodig om het storten van te veel rioolwater op het oppervlaktewater te voorkomen - om zo de kwaliteit van water te verbeteren. Verder kost het minimaal 1 miljard euro om buitengebieden (kleine woonkernen en boerderijen) op de riolering aan te sluiten. „Ook moet er een half miljard euro worden gestopt in de verbetering van de huidige rioolwaterzuivering”, schatte Meijer.
Volgens de directeur hebben consumenten amper in de gaten wat de prijs van water is. Zij krijgen rekeningen van een keur aan organisaties. Alleen daarom al is het VEMW een doorn in het oog dat een lappendeken van honderden organisaties (waterleidingbedrijven, gemeenten, waterschappen, provincies en ministeries) zich bezighoudt met de waterketen.
Meijer ziet liever dat al die organisaties opgaan in ongeveer tien regionale zogeheten waterketenbedrijven. Gemeenten, provincies en waterschappen brengen dan hun taken over in die bedrijven. In zijn plannen krijgen consumenten en bedrijven nog maar een rekening toegestuurd, waarin precies staat wat de kosten zijn voor de diverse diensten. „Als de huidige organisaties gaan samenwerken, kun je 25 procent efficiënter werken”, rekende Meijer voor.