VVD wil ruimte voor SOS-arts
DEN HAAG - De begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt dinsdag en woensdag aan de orde in de Tweede Kamer. Drie vragen en antwoorden hierover.
1. Hoeveel geld gaat er om in deze begroting? De begroting van VWS beslaat met 14,6 miljard euro 8,2 procent van de rijksbegroting. In totaal is er voor de gezondheidszorg in 2009 58 miljard beschikbaar. Het bedrag is mede zo hoog omdat daarbij zijn inbegrepen de premiegelden voor de langdurige zorg (AWBZ) en de premies die werknemers en werkgevers betalen voor hun zorgverzekering.
2. Wat wil de coalitie?
Een deel van het debat staat vandaag en morgen in het teken van de versoberingen van de AWBZ. Vorige week is daar al in commissieverband over gesproken en deze dagen wil de coalitie spijkers met koppen slaan. Er bestaat steun voor de versobering, alleen willen CDA, PvdA en ChristenUnie de betrokkenen meer tijd geven om aan de veranderingen te wennen. Staatssecretaris Bussemaker staat daar sympathiek tegenover, discussiepunt is nu nog de termijn van gewenning.
ChristenUnie-Kamerlid Wiegman gaat specifiek aandacht vragen voor het afkicken van verslaving aan slaapmiddelen. Het kabinet heeft besloten de zogeheten benzodiazepinen uit het basispakket te schrappen. Het Kamerlid wil dat het daar niet bij blijft. Lessen in slapen zouden een goed middel kunnen zijn om verslaving aan slaapmiddelen tegen te gaan.
3. Wat wil de oppositie?
De VVD zet dinsdag twee woordvoerders in. Kamerlid Van Miltenburg behandelt de langdurige zorg voor ouderen, jongeren en mensen met een psychisch probleem of een handicap, oftewel de care. Zijlstra neemt de cure voor zijn rekening. Hij zal onder meer pleiten voor in instelling van zogeheten SOS-artsen. Die zijn op afroep beschikbaar en komen zeven dagen per week en 24 uur per dag in noodgevallen bij mensen aan huis. Mensen zouden zich hiervoor kunnen bijverzekeren. In Frankrijk is al zo’n systeem en dat werkt volgens Zijlstra uitstekend.
Verder wil Zijlstra gespecialiseerde verpleegkundigen inzetten om huisartsen werk uit handen te nemen, bijvoorbeeld rond de verzorging van diabetespatiënten. Zorgverzekeraars zouden deze verpleegkundigen direct moeten contracteren en niet zoals nu het geval is via de huisartsen. Dat is veel goedkoper. Tot slot wil de VVD dat verzekeringsmaatschappijen meer mogelijkheden krijgen om het voordeel dat ze hebben van goedkoop ingekochte medicijnen door te berekenen in de polissen voor hun verzekerden.