„Eerst het kind, dan de tv”
De Tweede Kamer debatteert dinsdag en woensdag over de begroting van het ministerie van Justitie. Drie vragen en drie antwoorden over deze begroting.
1. Hoeveel geld gaat er om in de begroting voor 2009? Het totale budget voor het ministerie van Justitie bedraagt ongeveer 5,7 miljard euro. Dat is 3,2 procent van de totale rijksbegroting. Bijna de helft van het Justitiebudget gaat op aan rechtshandhaving en terrorismebestrijding. Volgens het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie moeten de criminaliteit en de verloedering op straat in 2010 een kwart minder zijn dan in 2002.
2. Wat wil de coalitie?
Kamerlid Anker, die namens de ChristenUnie het woord voert, zal aandacht vragen voor de betaling van kinderalimentatie, de onderhoudsbijdrage na een scheiding. Uit cijfers van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) blijkt dat twee derde van alle ouders met een alimentatieplicht niet direct de onderhoudsbijdrage betaalt. Anker: „Dat levert vaak schrijnende toestanden op. Degene die met de kinderen achterblijft, is vaak al aangewezen op de bijstand; het alimentatiegeld is dus hard nodig.”
Volgens de ChristenUnie moet de kinderalimentatie worden bestempeld als een „preferente vordering”, een vordering die voorrang krijgt. Dat zou de inning van de onderhoudsbijdragen vergemakkelijken. Nu vist het LBIO regelmatig achter het net als de betalingsplichtige ouder schulden heeft, omdat het bureau geen preferente schuldeiser is, zoals bijvoorbeeld de Belastingdienst.
Anker: „Soms zegt zo’n ouder: Ik heb geen geld, want ik moet mijn flatscreentelevisie nog afbetalen. Onbegrijpelijk. De kinderalimentatie moet echt voorrang krijgen op een vordering van de Wehkamp. Het kind, dat moet de eerste zorg van ouders zijn.”
De ChristenUnie zal bij de bespreking van de Justitiebegroting een motie indienen om de alimentatievordering preferent te maken. Een Kamermeerderheid lijkt hier wel oren naar te hebben.
3. Wat wil de oppositie?
Grootste oppositiepartij SP komt met een heus „offensief tegen winkelcriminaliteit.” „Door de halfzachte benadering van winkelcriminaliteit voelen velen zich in de steek gelaten”, zegt SP-Kamerlid De Wit. „Sommigen gooien het bijltje er zelfs bij neer. Ontoelaatbaar.”
De Wit heeft zes voorstellen bedacht. Zo moeten winkeldieven voortaan met snelrecht worden berecht. Dat betekent dat verdachten binnen twee weken voor de rechter moeten komen. De Wit: „Dan wordt duidelijk dat winkeldiefstal een serieus vergrijp is.”
Een ander voorstel is dat winkeliers die zogeheten antirampalen -palen die ramkraken voorkomen- willen plaatsen, altijd toestemming van het gemeentebestuur krijgen. De Wit: „Winkeliers worden door gemeentelijke regeltjes gehinderd in het plaatsen van antirampalen. Onzinnige bureaucratie die moet worden afgeschaft.”