Buitenland

„Bhutto sloot nucleair akkoord met Noord-Korea”

Een geheim akkoord uit 193 tussen Pakistan en Noord-Korea, waarbij Pakistan de beschikking kreeg over raketten en Noord-Korea over de technologie om kernwapens te maken, werd gesloten door voormalig premier Benazir Bhutto. Dit hebben niet met name genoemde zegslieden, die betrokken waren bij de onderhandelingen, woensdag bevestigd.

RTR/ANP
20 November 2002 16:38Gewijzigd op 13 November 2020 23:57

Het was een klassiek geval van twee uitgestoten landen die elkaar vonden, zeggen waarnemers. Noord-Korea sloot zich sinds de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig nagenoeg af van de wereld. Pakistan zuchtte onder Amerikaanse sancties omdat Washington ervan overtuigd was dat het land bezig was raketten, of in ieder geval de technologie ervoor, te verwerven in China.

Islamabad moest en zou raketten krijgen omdat het steeds verder begon achter te lopen bij aartsvijand India. De regering kwam onder steeds grotere druk van het machtige leger te staan een deal te sluiten met Pyongyang.

De geheime onderhandelingen tussen de Pakistan en Noord-Korea hebben tien jaar geduurd, aldus de zegslieden. In 1993 deed zich plotseling een goede kans voor om eindelijk een definitieve overeenstemming te sluiten. Premier Benazir Bhutto was net gekozen en zou voor haar eerste buitenlandse reis een bezoek brengen aan China.

Tot verrassing van de buitenwereld werd daar plotseling een reis naar Noord-Korea aan vastgekoppeld, officieel om de economische relaties aan te halen. Noord-Korea zou hulp gaan verlenen bij de bouw van kleine stuwdammen. Dat bleek allemaal een dekmantel voor het sluiten van een akkoord over uitwisseling van raket- en nucleaire technologie.

In de Pakistaanse delegatie naar Pyongyang zaten de hoge militairen die het akkoord met de Noord-Koreanen afrondden.

De manier om uranium te verrijken door middel van het gascentrifugesysteem en het ondergronds te verbergen is ideaal voor Noord-Korea. Met plutonium dat Pyongyang wint bij zijn kercentrale in Yongbyon is dat moeilijker en bovendien kan het proces vanuit de ruimte met satellieten in de gaten worden gehouden.

Het in Pakistan gebruikte systeem om uranium te verrijken is zoals bekend door de Pakistaanse wetenschapper Abdul Khan in Nederland gestolen bij Urenco in Almelo. Volgens geruchten heeft Khan meermalen een bezoek gebracht aan Noord-Korea.

De Pakistaanse raket Ghauri-III is nagenoeg zeker gebouwd volgens een Noord-Koreaans ontwerp, waarschijnlijk naar model van de niet al te geavanceerde Nodong. Deze raket is op zijn beurt afgeleid van de Scud B, van Sowjet-makelij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer