„Beleid nadelig voor natuur en landschap”
De plannen van het kabinet-Balkenende zijn een bedreiging voor de natuur en het open landschap. Het is maar zeer de vraag of met dit beleid de zogeheten Ecologische Hoofdstructuur (EHS), een lint van aaneengesloten natuurgebieden door het hele land, nog een kans maakt.
Tot deze conclusie kwam het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag in een analyse van de kabinetsplannen. Het kabinet heeft een bezuiniging van 90 miljoen euro per jaar aangekondigd op het budget voor de aankoop van natuurgebieden voor deze Ecologische Hoofdstructuur. Dit betekent dat er jaarlijks ongeveer 2500 hectare minder grond kan worden aangekocht dan gepland, de helft van de doelstelling.
Het RIVM acht het onwaarschijnlijk dat particulier en agrarisch natuurbeheer dat verlies kunnen compenseren. Het kabinet verwacht dit wel. Bovendien zijn de kosten van particulier natuurbeheer niet of nauwelijks lager dan bij aankoop en beheer door de overheid.
De EHS wordt extra getroffen door het voornemen van minister Kamp (VROM) om de gemeenten en provincies meer ruimte te geven om te bouwen. De kans dat zij dat in het groen gaan doen, is groot, meent het RIVM. Hierdoor gaat de natuurkwaliteit achteruit en wordt het nog moeilijker om grote groene gebieden op elkaar te laten aansluiten en de EHS te vormen.
Verder heeft het kabinet te weinig geld over voor de veilige inpassing van de rivieren in het landschap. De veiligheid komt hiermee weliswaar niet in het geding, maar de beloofde maatregelen voor de natuur en de ruimtelijke inpassing van het water wel.
Het milieu heeft minder te lijden onder de kabinetsplannen. Het huidige kabinet doet het op dat gebied nauwelijks slechter dan paars II. Dit komt onder andere doordat de kerncentrale in Borssele openblijft. Die stoot minder broeikasgas uit dan andere energiebronnen.