Binnenland

„Veel vechtpartijen ontstaan door MSN”

Scholen krijgen de opdracht kinderen mediawijzer te maken. Maar hoe leer je leerlingen beter met media om te gaan? Een nieuwe campagne over mediawijsheid moet leraren in het basis- en voortgezet onderwijs motiveren met dit thema aan de slag te gaan.

Binnenlandredactie
3 November 2008 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 06:39

De campagne is een initiatief van stichting Kennisnet, stichting Mijn Kind Online en de Vereniging Openbare Bibliotheken. In het kader van de lancering van de campagne en de bijbehorende website medialessen.nl zijn mediaproducenten en journalisten gevraagd naar hun idee over wat jongeren moeten leren over media. Deze vraaggesprekken komen op de website en in een nog te verschijnen gids voor mediawijsheid op school.„Wijs kinderen op de gevaren van de webcam”, zegt directeur Dominique Weesie van Geen Stijl. „Mensen, dus ook kinderen, gooien alles online en hebben niet door dat iedereen dat kan zien, bijvoorbeeld op Hyves.”

Ook reageert de directeur van Geen Stijl op het verwijt dat zijn site zelf allerlei compromitterende foto’s plaatst en bedenkelijke onderwerpen aan de orde stelt. „Bij volwassenen liggen de grenzen toch anders dan bij kinderen”, is de redenatie van Weesie.

Wel vindt hij het een goede zaak dat leerlingen voorlichting krijgen over de gevaren van internet. „Mijn vriendin werkt in het onderwijs, ze geeft informatica. Die heeft vrijwel dagelijks met dat bijltje te hakken. Heel veel vechtpartijen ontstaan bijvoorbeeld doordat ze elkaar op MSN zitten op te fokken. En dan barst de bom op het schoolplein zonder dat iemand het in de gaten had.”

Onderschat de kinderen echter niet, waarschuwt Weesie. „Voor een reclamecampagne hebben we ook een keer geschreven dat Piet Paulusma was omgekomen. Toen kregen we een reactie van een man van veertig die dat meteen geloofde. Zijn kinderen reageerden echter sceptisch. Zijn zoontje zei: „Het staat op Geen Stijl, dus het zal wel meevallen.” Zijn dochter had meteen door dat het reclame was. Laten we de jeugd vooral niet onderschatten.”

Spindoctors

Volgens hoofdredacteur Hans Laroes van NOS Nieuws is het goed om scholieren de werking van het nieuws bij te brengen. „Wat je bij het bekijken van het nieuws altijd in het achterhoofd moet houden, is dat er allerlei belangen achter zitten. Politici, bedrijven en organisaties willen er zo gunstig mogelijk van afkomen. Je ziet de laatste jaren bijvoorbeeld een toename van spindoctors, mensen die proberen een draai aan een nieuwsgebeurtenis te geven zodat dat gunstig is voor bijvoorbeeld een minister. Het is natuurlijk de taak van de media om daar alert op te zijn, maar ook kijkers moeten daarbij stilstaan.”

Hoogleraar Marc Chavannes van de Rijksuniversiteit Groningen pleit ervoor kinderen voor te bereiden op een wereld waar internet een belangrijke rol speelt. „Kinderen doen nu in groep 7 verkeersexamen. Voor internet zou je aan het eind van de basisschool of het begin van de middelbare school wellicht iets vergelijkbaars moeten organiseren. We moeten kinderen toch echt het een en ander bijbrengen voor ze vrijuit online kunnen gaan.”

Volgens Chavannes moet dat dan niet alleen gaan over de gevaren op internet, maar bijvoorbeeld ook over het gebruik van zoekmachines. „Welke bronnen kun je vertrouwen en hoe zorg je ervoor dat je interessante zoekresultaten krijgt? Dat betekent niet dat je alles aan het onderwijs moet overlaten. Ouders hebben ook een belangrijke rol. Je kunt niet alles over de schutting van de scholen gooien. Maar dat geldt natuurlijk ook voor het bijbrengen van de verkeersregels: dat laten we ook niet alleen aan het onderwijs over. Ouders en school doen het samen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer