Economie

Rabobank sleutelt aan bankkantoren

De Rabobank gaat de komende vier 200 tot 400 van de 1500 bestaande bankkantoren sluiten of ombouwen. Ter compensatie richt de bank zich op de uitbreiding van het aantal plaatsen waar klanten geld op kunnen nemen.

ANP
20 November 2002 10:18Gewijzigd op 13 November 2020 23:57

Dat bleek dinsdag bij de presentatie van de langetermijnplannen van Rabobank Nederland. Tot 2006 installeert de bank honderd geldautomaten, waarmee het totale aantal op circa 3200 uitkomt. In kleine dorpen wil de bank balies openen die samen met andere diensten van bijvoorbeeld de gemeente of politie een gebouw delen. De eerste vier van deze zogenaamde servicepunten zijn inmiddels geopend. Over vier jaar moeten dat er 200 zijn.

Naast deze uitbreidingen wil Rabobank de mogelijkheid om bij supermarkten aan de kassa contant geld op te nemen, verruimen. Tevens wil de bank aan meer verzorgingshuizen de zogeheten zorgservice gaan bieden. Daarbij gaan de tehuizen volledig over op de chipknip en plaatst de bank een oplaadpunt. De bewoners worden getraind in het gebruik van het plastic geld.

Volgens Rabobank is het traditionele bankkantoor verleden tijd. Vooral op het platteland leidt dat tot sluiting van bankvestigingen, omdat die niet rendabel zijn. De afgelopen drie jaar liep het aantal bankkantoren in Nederland met 1600 terug. Rabobank sloot in die periode ongeveer 160 kantoren.

Maatschappelijke organisaties zoals bijvoorbeeld ouderenbond ANBO protesteren al langer tegen deze ontwikkeling. Ze vrezen dat groepen klanten zoals ouderen en gehandicapten niet meer bij een bank terechtkunnen voor hun geldzaken. PvdA-Tweede-Kamerlid F. Crone presenteerde vorige maand een wetsvoorstel dat banken verplicht een minimum dienstenpakket aan te bieden in dunbevolkte gebieden.

Sindsdien zijn er veel nieuwe initiatieven ontwikkeld. Postbank maakte twee weken geleden bekend 400 nieuwe balies in kleine dorpen te openen. ABN Amro onderzoekt samen met ANBO de mogelijkheid om multifunctionele bussen te laten rijden waarin onder meer ruimte is voor bankdiensten.

Rabobank ontkent dat het voorstel van Crone een rol speelt bij de plannen. „Ons beleid heeft niets met het wetsvoorstel te maken, we nemen onze eigen verantwoordelijkheid”, aldus T. van Rijckevorsel, directeur marktmanagement van Rabobank Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer