Veiligheidsraad steunt akkoord Bonn
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren unaniem zijn steun uitgesproken voor het akkoord dat de vier delegaties op de Afghanistan-conferentie in het Duitse Königswinter zijn overeengekomen. In een resolutie spreekt de raad de bereidheid uit om het interim-bestuur in de tweeënhalf jaar durende overgangsperiode te ondersteunen.
De raad riep alle groeperingen in Afghanistan op de vrede in het door oorlog geteisterde land te herstellen. De interim-regering, die op 22 december wordt beëdigd, krijgt ook de zetel van Afghanistan in de Algemene Vergadering van de VN. De VN hebben de Taliban nooit erkend en de zetel van Afghanistan wordt momenteel bezet door de in 1996 verdreven regering van Burhanuddin Rabbani. De huidige Afghaanse VN-ambassadeur, Ravan Farhadi, is naar eigen zeggen gevraagd de interim-regering de eerste zes maanden te vertegenwoordigen.
Over een specifiekere resolutie, die de basis moet vormen voor de stationering van een vredesmacht, kon de Veiligheidsraad het nog niet eens worden. De Verenigde Staten wilden dat in de resolutie zou worden opgenomen dat er snel een vredesmacht naar Kabul moet worden gestuurd. Andere landen vinden echter dat eerst moet worden vastgesteld wat het mandaat van zo’n vredesleger wordt, wie er een bijdrage aan leveren en wie er de leiding over krijgt. Bovendien wil de raad dat er duidelijk afspraken worden gemaakt tussen de vredesmacht en de door de VS geleide militaire troepenmacht die aanvallen uitvoert op doelen van de Taliban en al-Qaida.
De NAVO zal geen troepen leveren voor een vredesmissie in Afghanistan. Dat is gisteren duidelijk geworden tijdens overleg in Brussel van negentien ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten. De NAVO wil als organisatie geen rol spelen bij de vorming van een troepenmacht in Afghanistan.
De voormalige Afghaanse krijgsheer en premier Gulbuddin Hekmatyar heeft gisteren de overgangsregering voor Afghanistan afgewezen. De overeenkomst die onder leiding van de Verenigde Naties in Duitsland tot stand is gekomen, is in feite opgelegd door de Verenigde Staten, zei hij.
Volgens Hekmatyar hebben de VS met de samenstelling van de overgangsregering alles bereikt wat ze wilden. „Amerika heeft niet alleen de Taliban verdreven, maar ook Rabbani", zei hij vanuit Iran, waar hij in ballingschap leeft. Rabbani is de leider van de Noordelijke Alliantie en wordt nog altijd door de VN erkend als president van Afghanistan. Hij werd in 1996 afgezet door de Taliban. Voor Rabbani is geen functie weggelegd in de interim-regering. Hekmatyar vindt dat de mensen die benoemd zijn in de overgangsregering niet representatief zijn voor Afghanistan.
Ook generaal Dostoem, de Noord-Afghaanse krijgsheer in Mazar-e-Sharif, heeft zich gisteren gedistantieerd van het akkoord van Bonn. Daarmee is een bom onder de overeenkomst gelegd, omdat Dostoem een belangrijke rol speelt binnen de Noordelijke Alliantie.