Binnenland

Sinterklaas belangrijker dan verjaardag

Wat hebben de zondag en Sinterklaas met elkaar te maken? Ze staan beide in de top 5 van tradities die reformatorische christenen belangrijk vinden. De goedheiligman scoort in refokring zelfs beter dan het vieren van de eigen verjaardag.

Evert van Dijkhuizen
31 October 2008 22:15Gewijzigd op 14 November 2020 06:39
APELDOORN – Sinterklaas, oliebollen, dodenherdenking en Koninginnedag. Het zijn na de zondag de belangrijkste tradities die reformatorische christenen onderhouden. Foto ANP
APELDOORN – Sinterklaas, oliebollen, dodenherdenking en Koninginnedag. Het zijn na de zondag de belangrijkste tradities die reformatorische christenen onderhouden. Foto ANP

Verrassend is het niet: de heiliging van de zondag staat bovenaan het lijstje van tradities in de gereformeerde gezindte. Lezers van deze krant die meededen aan de steekproef over voor hen belangrijke tradities, hebben, naast de kerkgang, een veelheid aan gedachten bij de rustdag: psalmen zingen met de kinderen, een goed boek lezen, ’s morgens een eitje, ’s middags soep, bij ouders op bezoek gaan en geen tv kijken. Degenen die de zondag niet genoemd hebben, huldigen mogelijk het standpunt van R. A. Steenbergen uit ’s-Gravendeel: „De zondag is eigenlijk geen traditie, maar gewoon Gods gebod.”Ook het vieren van de christelijke feestdagen staat hoog op het lijstje: op nummer twee. Kerst wordt het vaakst apart genoemd. Wat lezers dan doen, naast het bezoeken van de kerk? Bijvoorbeeld kerstliederen zingen in het ziekenhuis 25 kilometer verderop. „Onze kinderen hechten er erg aan. Ze staan er altijd vrijwillig heel vroeg voor op en nemen vaak vrienden mee”, mailt Lize de Boer uit Putten. Herman Beldman uit Rijssen gaat op eerste kerstdag na de avonddienst altijd eten bij vrienden en bezoekt op tweede kerstdag de zangdienst. Andere lezers verbinden Kerst met kaarten sturen -„ook aan eenzame mensen”- en het samenzijn met familie.

Plaats drie in de top 5 is een gedeelde: Koninginnedag én dodenherdenking in combinatie met Bevrijdingsdag krijgen evenveel stemmen. Iemand over 30 april: „Liever niet te uitbundig.” Een ander over 4 mei: „Afgelopen 4 mei is mijn moeder overleden en juist nu denk ik dat ik het heel fijn vind dat de wereld even stilstaat op die dag.”

De verjaardag van Sint-Nicolaas is goed voor de vierde plaats. „We vieren het zonder sinterklaas, maar met cadeautjes, lootjes trekken en gedichten”, bekent de 32-jarige R. B. uit Nederhemert. Op vijf staat het vieren van de eigen verjaardag. J. H. Roosendaal uit Apeldoorn denkt daarbij direct aan ’s ochtends vroeg: „Een heel knus moment, met z’n allen op het grote bed, feliciteren en cadeautjes uitpakken.” T. Kamphorst krijgt altijd „eigengebakken taart” op z’n verjaardag.

Andere belangrijke tradities voor RD-lezers zijn bid- en dankdag, oudejaarsavond -„oliebollen eten en Psalm 90 lezen”-, Prinsjesdag en het huwelijk: „één man met één vrouw.”

Arjan Dekkers vult zijn mail met een principiële beschouwing: „Een maatschappelijke traditie kan ik begrijpen, maar de term kerkelijke traditie doet mij huiveren. Met name omdat ik bij traditie denk aan gewoonte, sleur. Bij kerkelijke traditie denk ik aan een veel diepere inhoud, aan de basis van ons bestaan.”

„Een top 5 van zinloze tradities is sneller bedacht”, schrijft een 32-jarige bezoeker van refdag.nl. Hij doet een voorzet: „kerstboom, paaseieren zoeken en paashaas, Sinterklaas, carnaval, topsport.” De 40-jarige Marion uit „Holland” is het daar helemaal niet mee eens. Zij stuurt als haar favoriete lijstje: „Kerstmis, Sinterklaas, carnaval, Pasen en Pinksteren, Allerheiligen en Allerzielen.” En vooruit nog een zesde: „Maria-Tenhemelopneming.”

Nog een plukje tradities. Alle kinderen (vier) en kleinkinderen (negen) van de familie Fraanje uit Den Haag begonnen hun leven in dezelfde wieg. Volgens de 38-jarige Roos uit Bennekom is het een goede gewoonte dat moeders met kleine kinderen thuis zijn. En de 43-jarige Marijke uit Neerijnen vindt het waardevol dat de SGP subsidie blijft krijgen. Een leuke voor jovo’s, jongvolwassenen: „Als je 21 wordt met pa of ma uit eten.”

Sommige lezers maken zich zorgen over de toekomst van tradities. S. Tromp (55) uit Hardinxveld verwijst naar de zondagsrust, de christelijke feestdagen, de vrijheid van godsdienst, onderwijs en meningsuiting: „Al deze zaken staan onder druk door toedoen van een seculiere meerderheid die steeds fanatieker wordt en het slapen van de christenen in dit land.”

Het advies van A. N. Démoed (48) uit Hazerswoude? „De beste tradities zijn in één zin samengevat: het leven met de Bijbel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer