Buitenland

EU niet eens over troepen voor Congo

De lidstaten van de Europese Unie zijn het vrijdag niet eens geworden over een missie naar de Democratische Republiek Congo. Ambassadeurs van de EU-landen spraken in Brussel wel hun zorgen uit over de ontwikkelingen in het Afrikaanse land, maar concrete afspraken werden niet gemaakt.

ANP
31 October 2008 19:57Gewijzigd op 14 November 2020 06:39
KINSHASA - De Tutsi Laurent Nkunda (41) en zijn rebellen vechten al jaren in het oosten van de Democratische Republiek Congo (RDC) tegen de troepen van de centrale regering in Kinshasa. Eerder deze maand riep hij op tot een algehele opstand en ging in het
KINSHASA - De Tutsi Laurent Nkunda (41) en zijn rebellen vechten al jaren in het oosten van de Democratische Republiek Congo (RDC) tegen de troepen van de centrale regering in Kinshasa. Eerder deze maand riep hij op tot een algehele opstand en ging in het

Een militaire missie blijkt een onhaalbare kaart. Vooral Duitsland en Groot-Brittannië voelen daar niets voor. Berlijn vindt dat het aantal blauwhelmen van de VN-macht Monuc in Congo moet worden verhoogd.De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner opperde eerder deze week het idee om 1500 militairen naar Congo te sturen, om de Monuc te helpen. De blauwhelmen bleken machteloos tegen de opmars van de Tutsirebellen in het oosten van Congo. België bepleitte een dag erna al een EU-macht van 2000 tot 3000 militairen.

De EU-ministers van Buitenlandse zaken praten maandag in Marseille verder over de kwestie. Een humanitaire missie lijkt inmiddels het maximaal haalbare.

Frankrijk, dat momenteel voorzitter is van de Europese Unie, onderneemt alvast diplomatieke stappen. Minister Kouchner wilde samen met zijn Britse collega David Miliband gisteren nog naar Congo vliegen voor overleg met autoriteiten.

De Tutsirebellen van ex-generaal Laurent Nkunda zouden inmiddels hun strijd hebben gestaakt, na vier dagen van gevechten. Zeker een kwart miljoen mensen is op de vlucht geslagen voor het geweld.

Onder de vluchtelingen dreigen ziektes uit te breken, meldde het kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef). „We maken ons vooral zorgen over een cholera- of een mazelenepidemie”, zei een woordvoerder van Unicef in Goma, de hoofdstad van de omstreden provincie Noord-Kivu. De stad is overspoeld met burgers die de gevechten tussen de rebellen en het regeringsleger ontvluchtten.

Unicef deelt in de kampen en opvangcentra dekens en voedsel uit. De organisatie wil ook zo veel mogelijk medicijnen en proteïnerijke koeken verstrekken. De VN-instantie denkt slechts genoeg te hebben voor ongeveer 6000 kinderen.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) zouden opstandelingen 50.000 vluchtelingen hebben verdreven uit vluchtelingenkampen nabij de stad Rutshuru in Noord-Kivu. De kampen zouden zijn geplunderd en platgebrand.

De Verenigde Naties beschuldigden het regeringsleger van Congo van moord, verkrachting en plundering in Goma. De afgelopen dagen ontving de organisatie nieuwe berichten over gewelddadigheden die vooral door het leger zijn begaan.

VN-functionarissen hoorden verhalen over militairen die onschuldige burgers doodden. Zo zou een soldaat een barman hebben doodgeschoten, omdat hij de bediening te traag vond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer