Buitenland

Amerikaanse jeugd kiest Obama

Barack Obama wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten, als het tenminste aan de niet–stemgerechtigde jeugd van dat land ligt. Miljoenen jongeren hebben hun stem uitgebracht tijdens de zogenoemde mock elections (nepverkiezingen). Voorlopige uitslag: ruim 62 procent voor de Democraat, ruim 34 procent voor zijn Republikeinse rivaal John McCain.

ANP
31 October 2008 10:24Gewijzigd op 14 November 2020 06:38

Via speciale lesprogramma’s zijn de scholieren de afgelopen maanden vertrouwd gemaakt met het politieke systeem en met de democratische plicht die hen wacht. Op de Swanson Middle School in Arlington (Virginia) stonden honderden leerlingen donderdag ongeduldig in lange rijen klaar om het geleerde in de praktijk te brengen.„Soms moet je moeite doen om te stemmen en daar hoort wachten bij", zegt Cathy Hix, de lerares die de nepverkiezingen op haar school tot in de puntjes heeft voorbereid. Er zijn debatten gevoerd, er is bijgehouden waar de kandidaten campagne voerden, posters zijn getekend, cartoons verzameld en artikelen geschreven. Een persoonlijk politiek dagboek is het resultaat.

Hix is onder de indruk van de passie die deze verkiezingen op haar school heeft losgemaakt. „Zelfs in hun vrije tijd waren ze druk met McCain, Obama, Biden en Palin. Ze zijn bijzonder goed geinformeerd voor deze leeftijd".

„Ik ben zo trots dat ik heb gestemd!“, roept de 12–jarige Julia Rosso, die net haar voorkeur voor onafhankelijk kandidaat Ralph Nader aan de stemcomputer heeft doorgegeven. Het milieu gaf de doorslag. „De toestand van de aarde bepaalt onze toekomst”. Na afloop krijgt ze een sticker met het opschrift ’mijn stem is geteld’, een tekst die Julia letterlijk aan haar hart drukt. „Ik was nooit geïnteresseerd in politiek", betoogt ze. „Maar ik ben meer gaan nadenken over beslissingen die de president moet nemen en over beslissingen die ik zelf neem".

„In de lokalen van vandaag zitten de kiezers en de presidenten van de toekomst", vat Gloria Kirshner, baas van de landelijke mock election–organisatie, het belang samen. „Of we de studenten nu naar het Witte Huis of naar het stembureau sturen, we hopen ze een goed begrip mee te geven wat regeren van het volk, door het volk en voor het volk inhoudt".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer