Economie

Scepsis over vrije stroommarkt

Consumenten dreigen nauwelijks voordeel te hebben van de vrijmaking van de energiemarkt. Om een fiasco te voorkomen wil de Consumentenbond dat een onafhankelijke commissie de risico’s in kaart brengt voordat een datum van invoering van de vrijmaking wordt vastgelegd.

ANP
20 November 2002 09:02Gewijzigd op 13 November 2020 23:57

De bond overhandigde dinsdag in Den Haag zijn wensen aan staatssecretaris Wijn (Economische Zaken). De bond komt in actie onder het motto ”Wisselende contacten bij kaarslicht”.

De liberalisering van de energiemarkt staat voor haar laatste fase. De markten voor grootverbruikers, midden- en kleinbedrijf en voor groene stroom zijn al vrij. Wijn streeft ernaar dat huishoudens per 1 januari 2004 de vrije keus krijgen. Eerder werd nog uitgegaan van ingang in de loop van volgend jaar.

De Consumentenbond heeft tot nu geen signalen dat de liberalisering leidt tot de beoogde voordelen voor de consument. Vooral het feit dat de overheid nog niet in beeld heeft waar het allemaal mis kan gaan, baart de bond zorgen.

Ook de energieleveranciers schieten tekort, stelde de voorzitter van de Consumentenbond, F. Cohen. Zo regent het klachten over energiebedrijven op het gebied van rekeningen en service. De procedures om over te stappen van de ene naar de andere leverancier deugen niet en de informatie daarover is „misleidend.”

De consument krijgt volgens de bond te weinig informatie om een goede keus te maken. De overheid beschermt energieklanten onvoldoende en houdt geen goed toezicht op de handelwijze van de maatschappijen.

Bijna de helft (43 procent) van de bevolking maakt het weinig uit te kunnen kiezen voor een energieleverancier. Het andere deel van de bevolking heeft juist hooggespannen verwachtingen over de voordelen van de vrijmaking. „Wij zijn bang dat zij net zo teleurgesteld zullen raken als bij de liberalisering van het spoor en van de kabel”, zei Cohen.

De Consumentenbond wil dat de politiek eerst het belang van de cliënt waarborgt. Dat betekent dat de overheid moet bewijzen dat de consument er ook voordeel van heeft en niet achteraf de nadelen ervan gaat ervaren. „Consumenten mogen niet in het duister tasten omdat de bedrijven hun zaakjes niet op orde hebben en de overheid haar rol niet goed oppakt”, aldus de bond.

Staatssecretaris Wijn zei dinsdag in Den Haag dat de overheid geen risico’s mag nemen bij de liberalisering van de energiemarkt. „We moeten investeren in het verstrekken van goede informatie en in goede voorbereidingen.” De overheid start na de zomer van 2003 met een grote voorlichtingscampagne.

Volgens Wijn zijn er al veel maatregelen genomen om de liberalisering goed te laten verlopen. „De Tweede Kamer is een prima instantie om toezicht te houden op dit proces.” EnergieNed, de belangenorganisatie van energiebedrijven, doet er naar eigen zeggen alles aan om de liberalisering zo goed mogelijk te laten verlopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer