Laatste vlucht vanaf Tempelhof
De laatste vlucht vanaf de Berlijnse luchthaven Tempelhof is donderdag opgestegen. Hiermee kwam een einde aan een luchtvaarttijdperk dat de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de wedergeboorte van de Duitse hoofdstad omvatte.
Vlak voor middernacht stegen een ouderwetse DC-3, een zogenaamde Rosinenbomber (of rozijnenbommenwerper), en een Junker Ju-52, beide afkomstig uit de jaren dertig, op van het historische vliegveld. De DC-3 was het vliegtuig dat gebruikt werd ten tijde van de blokkade van Berlijn om het westerse deel van de stad te bevoorraden. De piloten gooiden vaak snoep, en waarschijnlijk ook rozijnen, uit het raam naar langs de landingsbaan wachtende kinderen.Tempelhof is nu officieel gesloten, maar de toekomst van het complex is nog onzeker. Onder de plannen bevinden zich voorstellen om het gebouw te veranderen in een kuuroord, appartementen, een museum, een park, een handelscentrum of zelfs een pronkstuk om een gooi te doen naar de Olympische Spelen.
Het vliegveld werd in 1923 geopend. Het huidige gebouw kreeg zijn vorm onder de nazi’s, toen Adolf Hitler besloot een monolithisch ’luchtstadion’ te bouwen met massieve steenblokken en zuilen, dat ruimte bood aan 49 gebouwen, 7 hangars en 9000 kantoren.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verzamelden Duitse gevechtsvliegtuigen zich hier in een wanhopige maar hopeloze poging de hoofdstad te beschermen tegen geallieerde vliegtuigen. Na de oorlog verwerd Tempelhof tot een grote luchtbasis van de Amerikanen. Tijdens de blokkade van Berlijn in 1948 en 1949 was het vliegveld het eindpunt van een zogenaamde luchtbrug. De Sovjettroepen blokkeerden alle toevoerwegen over land en water naar Berlijn in een poging de geallieerden uit de stad te drijven. West-Berlijn werd toen bijna een jaar lang door de lucht bevoorraad.