Aanpak van prostitutie slaagt met Wet Bibob
In steeds meer steden wordt prostitutie waaraan illegale activiteiten zijn gekoppeld, aangepakt via de Wet Bibob. Alkmaar sluit met die regeling 92 van de in totaal 128 ramen in de stad.
Dat maakte de gemeente Alkmaar dinsdag bekend. De 92 ramen horen bij één bedrijf, Maatschap J. E. Nool. Die maatschap krijgt geen vergunning van de gemeente na een negatief advies op basis van de Wet Bibob (zie kader). Een negatief advies houdt in dat het vermoeden bestaat dat het betrokken bedrijf een criminele achtergrond heeft. In het Alkmaarse geval moeten de ramen per 10 november sluiten.Overigens blijft het in de toekomst wel mogelijk dat er op dezelfde plaats opnieuw een prostitutiebedrijf wordt gevestigd. Wel zal elke nieuwe aanvraag eerst aan een Bibobonderzoek onderworpen worden.
Amsterdam ging al voor in de aanpak van de prostitutiebranche via de Wet Bibob. De wallen werden geschoond en diverse bordelen moesten sluiten.
Ook Groningen maakte recent gebruik van de Wet Bibob om vijf bordelen te sluiten. Overigens wees de Raad van State er begin dit jaar op, naar aanleiding van de kwestie in Groningen, dat Bibobbeslissingen niet al te gemakkelijk genomen kunnen worden. Gemeenten moeten ook eigen onderzoek doen en niet alleen op basis van bureau Bibob besluiten nemen.
Voorafgaand aan de inzet van Bibob in Alkmaar heeft burgemeester Bruinooge contact gezocht met onder meer de gemeenten Amsterdam en Groningen, gaf hij dinsdag desgevraagd aan. „Wij gaan het wiel niet opnieuw uitvinden en hebben ons vooraf breed georiënteerd.”
Het aantal aanvragen van gemeenten en andere overheden aan bureau Bibob om een ondernemer door te lichten, stijgt al jaren. In 2004, een jaar na de invoering, vroegen 52 overheden een advies aan. In 2005 was dat aantal al 96 en in 2006 kwamen er 158 verzoeken binnen. Vorig jaar waren dat er zelfs 263. Het aantal van dit jaar is nog niet bekend.
Vorig jaar was Amsterdam koploper in het aanvragen van Bibobonderzoeken, gevolgd door Maastricht, Rottterdam, Den Haag en Roosendaal.
Op de hausse aan Bibobaanvragen is ook kritiek. Zo kan een veroordeling of een vervolging van jaren geleden reden zijn een vergunning in te trekken. Advocaat Ivo Sigmond richtte eerder dit jaar de website bibob.info op, waarop hij zich verzet tegen de wet. „We hadden in Nederland het heel mooie beginsel dat je als crimineel een nieuwe kans krijgt. De Wet Bibob rekent daarmee af.”