Economie

Resultaat van Ahold stelt teleur

Ahold heeft een teleurstellend derde kwartaal achter de rug. Het nettoresultaat kwam uit op 257,6 miljoen euro, tegen 304,2 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Het supermarktconcern uit Zaandam liet dinsdagmorgen bovendien voor de tweede keer dit jaar een winstwaarschuwing horen.

ANP
19 November 2002 08:54Gewijzigd op 13 November 2020 23:57

Ahold verwacht dat de winst per aandeel, afgezien van goodwill, bijzondere lasten en valuta-invloeden, 6 tot 8 procent lager uitkomt dan vorig jaar. Eerder ging het concern nog uit van een stijging van de winst per aandeel van 5 tot 8 procent. De winst per aandeel van 0,34 euro viel analisten tegen.

Topman C. van der Hoeven noemde de resultaten van Ahold op zijn belangrijke markten onder de huidige omstandigheden goed. „Het is daarom extra pijnlijk dat we voor de tweede maal onze verwachting voor geheel 2002 moeten bijstellen.” Het Amerikaanse Wal-Mart, het grootste detailhandelsconcern ter wereld, gaf eerder een winstwaarschuwing af.

Ahold liet maandag plots weten het kwartaalresultaat een week eerder dan voorzien naar buiten te brengen. In de drie afgelopen maanden groeide de omzet met 5,8 procent tot 16,4 miljard euro. Zonder nadelige valuta-invloeden zou deze met 14,5 procent zijn gestegen. Behalve de nadelige valutakoersen speelden hogere afschrijvingen op goodwill, hogere lasten en hogere belastingen het concern parten.

Bij de post goodwill zit mogelijk voor beleggers nog een addertje onder het gras. Het concern moet dit jaar volgens Nederlandse regels door een bijstelling van de premie op overnames uit het verleden een last nemen van 50 tot 100 miljoen euro. Volgens de Amerikaanse boekhoudregels, volgens welke Ahold ook rapporteert, komt die aanpassing veel hoger uit: 800 miljoen tot 900 miljoen euro.

In een toelichting noemde Van der Hoeven 2002 „voor ons geen gelukkig jaar.” „Van meerdere kanten kwamen teleurstellingen, vooral uit Zuid-Amerika.” In dat gebied nam in euro’s gemeten de omzet in het derde kwartaal met bijna 50 procent af. Dat kwam door de devaluatie van diverse valuta’s.

Bijna tweederde van zijn omzet haalt Ahold in de VS. Juist daar daalde de vergelijkbare omzet in de winkels met 0,2 procent. Bij US Foodservice daalde de autonome omzet zelfs met 6,1 procent. In Nederland bezit het concern onder meer Albert Heijn, Schuitema (C1000) en drogisterij Etos.

Ahold kondigde dinsdagmorgen nieuwe ambitieuze doelstellingen aan. Het concern wil zich gaan richten op autonome omzetgroei. Niet-kernactiviteiten worden in de etalage gezet. Het gaat volgens een woordvoerder om bedrijven die niet direct tot de voedingsector horen, maar tot de detailhandel of de financiële dienstverlening. Hij wilde geen namen of regio’s noemen. Verder gaat het verliesgevende onderdelen scherp onder de loep nemen.

Het concern wil op de kosten besparen en de schuld verminderen. De voorlopige doelstellingen voor 2003 blijven gehandhaafd. Het is niet de bedoeling dat er mensen op straat komen te staan. Ahold zegt sneller te willen groeien dan de markt.

In het tweede kwartaal moest het bedrijf al een bijzondere last boeken van ruim 400 miljoen euro vanwege het in gebreke blijven van de voormalige Argentijnse partner Velox.

Juist het verschil in Nederlandse en Amerikaanse rapportage speelde Ahold eerder dit jaar parten. De nettowinst over 2001 volgens de zogeheten US-GAAP kwam in het jaarverslag veel lager uit dan de eerder gepubliceerde Nederlandse regels. Dat zorgde voor veel beroering in beleggerskringen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer