Japanse regering herbevestigt excuses en berouw
De Japanse regering heeft maandag opnieuw „oprechte excuses en diep berouw" uitgesproken over het aangedane leed tijdens de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder dat van de vrouwen die tot prostitutie werden gedwongen. Minister Hirofumi Nakasone (Buitenlandse Zaken) deed dat tijdens een gesprek met zijn Nederlandse ambtgenoot Verhagen, die Japan bezoekt.
Nakasone sprak dat ook expliciet uit namens premier Taro Aso en meldde daarbij dat het eveneens zijn eigen persoonlijke mening is. Dat heeft een woordvoerder van Verhagen maandag bekendgemaakt. In het gesprek had Verhagen aangedrongen op een „aanvullend gebaar" naar de Nederlandse vrouwen die als seksslavinnen moesten dienen voor de Japanse militairen.In totaal ging het om ruim honderdduizend vrouwen uit meerdere landen. Japan maakte al in 1993 excuses voor zijn oorlogsverleden maar het parlement is daar nooit mee akkoord gegaan. Eind vorig jaar namen de Tweede Kamer en ook het Europees parlement nog moties aan waarin Japan opgeroepen werd om duidelijk excuses te maken voor het misbruik van de vrouwen.
Verhagen waardeert de hernieuwde bevestiging van de spijtbetuiging door Japan. Hij had in zijn gesprek aangegeven dat het leed nog groot is onder de vrouwen en op een „aanvullend gebaar" aangedrongen. De Tweede Kamer had gevraagd om een extra morele dan wel financiële compensatie voor de getroffen vrouwen. Over geld sprak Nakasone niet maar volgens de woordvoerder van Verhagen betaalt Japan al compensatie via een Aziatisch fonds speciaal voor vrouwen.
Verder heeft Verhagen geconstateerd dat er op middelbare scholen in Japan meer aandacht wordt besteed aan oorlogsslachtoffers en dwangprostitutie. Tal van organisaties hadden kritiek op het feit dat het Japanse onderwijs hier niets aan deed. De bewindsman heeft Japan ook gevraagd of een programma kan worden verlengd waarin geïnterneerden, krijgsgevangenen of hun nabestaanden een bezoek kunnen brengen aan Japan. Nakasone denkt daar nog over.
Eerder op de dag had Verhagen een krans gelegd op het Hodogaya–kerkhof, waar 21 Nederlandse krijgsgevangenen begraven zijn. Hij deed dat voor het eerst met een Japanse vertegenwoordiger.