Economie

Nieuw aandeel KPN kost 4,90 euro

De nieuwe aandelen die telecombedrijf KPN uitgeeft, gaan 4,90 euro per stuk kosten. Dat is donderdagavond meegedeeld. Door de emissie komen er grofweg 1,02 miljard nieuwe aandelen bij, bijna een verdubbeling van het oude aantal.

ANP
7 December 2001 08:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:18
AMSTERDAM – KPN vroeg de aandeelhouders gisteren tijdens een speciale vergadering om toestemming voor een aandelenemissie. Tijdens die bijeenkomst ontstond grote commotie nadat topman A. Scheepbouwer koersgevoelige informatie had gegeven. - Foto ANP
AMSTERDAM – KPN vroeg de aandeelhouders gisteren tijdens een speciale vergadering om toestemming voor een aandelenemissie. Tijdens die bijeenkomst ontstond grote commotie nadat topman A. Scheepbouwer koersgevoelige informatie had gegeven. - Foto ANP

De prijs van 4,90 euro ligt 4,1 procent onder de KPN-slotkoers (5,11 euro) van donderdag. De emissie was bijna vier keer overtekend. De emissie van in totaal 5 miljard euro was bij voorbaat al geslaagd, omdat de banken de afname al hadden gegarandeerd bij een minimumprijs van 2,75 euro. De staat koopt voor 1,7 miljard euro stukken, bestaande aandeelhouders hebben voor 1,3 miljard ingetekend en de rest gaat naar andere beleggers.

Grote commotie
KPN vroeg de aandeelhouders donderdag tijdens een speciale vergadering om toestemming. Tijdens die bijeenkomst ontstond grote commotie nadat bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer had verteld dat voor de 2 miljard euro die nog opgehaald moest worden, er al voor 4 miljard euro was ingeschreven.

Directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) verklaarde dat zo’n gegeven koersgevoelige informatie is. Navraag bij de effectenbeurs had hem dat geleerd en De Vries eiste een persbericht. Daarop brak paniek uit onder de KPN-top. Enkele bestuurders verlieten de tafel voor overleg zonder dat de vergadering geschorst werd. Uiteindelijk kwam er in de loop van de dag een persbericht. Scheepbouwer verklaarde na afloop dat van paniek geen sprake was. „Er was totaal geen verwarring. Als de mensen een persbericht willen hebben, dan kunnen ze dat krijgen."

De aangekondigde aandelenemissie wordt niet, zoals verwacht, alleen gebruikt om schulden af te lossen. Volgens Scheepbouwer loopt ook de optieregeling voor het personeel en die voor hemzelf in de emissie mee. Hij heeft bij zijn aantreden ongeveer 1,6 miljoen opties bedongen tegen een uitoefenprijs van 3,99 euro. Die opties worden over drie jaar geld waard als de koers dan boven die 3,99 euro uitkomt. Maar KPN moet die aandelen dan wel leveren. Daarvoor zijn al met al 20 miljoen extra stukken nodig.

Over de optieregeling voor Scheepbouwer waren tijdens de vergadering veel vragen. Voorzitter T. Risseeuw van de raad van commissarissen gaf zelf ook aan dat het veel is. „Als we hem voor minder hadden kunnen krijgen, dan hadden we het gedaan. Deze omvang past binnen de internationale wereld." Scheepbouwer zelf snapte alle ophef niet. „Ik begrijp dat het een hoog aantal is, maar nu is het nog niets waard." Het ergert de topman dat in de pers de indruk wordt gewekt dat hij door die opties nu een rijk man zou zijn. „Die opties worden pas in 2003 wat waard als de koers van het aandeel boven die 3,99 euro noteert."

Ontslagen
Risseeuw verklaarde het ongelukkig te vinden dat er een verband is gelegd tussen de riante optieregeling voor Scheepbouwer en de ontslagen die vallen. Ook hij zei zich te storen aan de negatieve pers. „De artikelen hadden de ondertoon dat het KPN-bestuur er een potje van maakt."

Volgens Risseeuw was KPN al in juni begonnen met de zoektocht naar een nieuwe topman. Pas in oktober werd de benoeming van Scheepbouwer wereldkundig. Zijn voorganger P. Smits stelde zijn zetel ter beschikking, maar bleef in het KPN-bestuur. Smits was donderdag in verband met vakantie niet bij de vergadering aanwezig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer