Voortgezet onderwijs staakt
’s HERTOGENBOSCH – Met een actiebijeenkomst in ’s Hertogenbosch zijn de onderwijsbonden vandaag een estafettestaking in het voortgezet onderwijs begonnen. De staking, die zich deze week door het land verplaatst, is georganiseerd vanwege onenigheid over de cao afspraken.
Vandaag staakte een aantal leraren in Noord Brabant, Limburg en Zeeland. Morgen is er een bijeenkomst in Rotterdam. Daarna volgen er sessies in Amsterdam, Zutphen en Groningen. In de desbetreffende regio gaan scholen een halve dag dicht.Met de acties willen de onderwijsbonden afdwingen dat het onderhandelaarsakkoord dat zij op 12 september met de werkgevers sloten alsnog wordt uitgevoerd. Die afspraken hielden onder meer in een verlaging van het aantal lesuren voor leraren en een loonsverhoging van 7 procent. Begin november wordt er mogelijk een landelijke manifestatie gehouden.
De acties werden twee weken geleden aangekondigd nadat de Utrechtse rechtbank in een kort geding uitsprak dat de werkgeversorganisatie VO raad zijn uitspraken over de vermindering van de werkdruk van leraren niet hoeft te rectificeren. Met ingang van het komende schooljaar hoeven leraren niet meer dan 728 uur les te geven. De VO raad stelde dat de maatregel in het onderhandelaarsakkoord over de lestijden alleen geldt voor docenten die een volledig dienstverband hebben. Volgens de bonden geldt de regeling voor alle werknemers in het onderwijs. De rechter stelde echter dat uit de tekst niet onomstotelijk blijkt dat het akkoord ook op deeltijddocenten van toepassing is.
De VO raad zegt „absoluut bereid” te zijn afspraken over werkdrukverlaging en een meer dan marktconforme loonsverhoging te maken. „De VO raad heeft de bonden meerdere keren uitgenodigd om het overleg over de cao zo snel mogelijk te hervatten en goede afspraken te maken over een cao van 8 procent. Tot op heden hebben de bonden elk verzoek tot overleg geweigerd.” Volgens de werkgevers is de eis van de bonden om de lessentaak voor iedereen met 3 procent te verlagen, onbetaalbaar. De meerderheid van de leden van de VO raad wees het akkoord om die reden af.
„Een staking is voor ons onacceptabel en lost ook niets op”, zegt directeur H. Vos van de reformatorische scholenbond VGS. „Voor iemand die niet bij de onderhandelingen geweest is, is het lastig te beoordelen wie de juiste interpretatie van de afspraken geeft. Wat ik wel weet, is dat de cao onbetaalbaar zou worden als de bonden gelijk hebben. Ik heb voldoende vertrouwen in de VO delegatie om aan te nemen dat ze zoiets niet afgesproken hebben. Het onderwijs kan zo’n loonkostenstijging niet opbrengen. Op termijn gaat dat dus ten koste van de kwaliteit van het onderwijs.”