„We halen het wel ergens anders”
„Geen mening.” Onverbiddelijk is de uitbater van coffeeshop Kinky Corner aan de Molstraat in Bergen op Zoom. Hij heeft „geen mening” over de voorgenomen sluiting van zijn wietwinkel volgend jaar.
De man achter de biljarttafel raakt met zijn keu geen enkele bal. De wiet mist zijn uitwerking niet.Volgens twee jongens die Kinky Corner verlaten, is dit de enige coffeeshop in Bergen op Zoom waar binnen gerookt mag worden. Het duo komt regelmatig in Kinky Corner. „Niet dat ze hier echt goede kwaliteit hebben, maar binnen roken is aantrekkelijk.”
De goedkoopste wiet kost in deze tent 6 euro per gram. De duurste 13 euro. „Die dure is de lekkerste. Amnesia heet het spul. Het is in Amerika uitgevonden en hier op de markt gebracht. Amnesia betekent zoiets als geheugenverlies. Als je dit spul rookt, ben je echt helemaal van de wereld. Bij Liberty in Roosendaal hebben ze ’t ook. Dat is een van de betere coffeeshops daar. Ze hebben er heel goeie kwaliteit.”
Wat nu als Kinky Corner sluit? „Dan halen we ’t ergens anders. Je weet dan alleen niet wat je voor spul krijgt. Er wordt veel te veel gemixt. De overheid moet gewoon zelf coffeeshops gaan runnen. Dan weet je zeker dat je schone wiet krijgt.”
Druk is het niet in Kinky Corner. Volgens de jongens is het bij Miami in de Prins Bernhardlaan, een zijstraat van de Antwerpsestraat, veel drukker. Daar komen autoladingen Belgen, weten ze.
Miami ligt vlak naast het godshuis van de Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Twee Belgen parkeren hun auto honderd meter voor de coffeeshop. Toevallig is er een parkeerplaatsje. Ze komen niet vaak naar Miami. „Eén keer in de twee maanden. We kopen dan voor 60 of 70 euro. Dan kunnen we een poosje vooruit.” Dat Miami dichtgaat, kunnen ze enigszins begrijpen. „Het rijdt hier af en aan. Ik kan me voorstellen dat omwonenden daar last van hebben.”
Even verderop stappen vier Belgen uit de auto. Ze komen uit Leuven. „Je kunt hier veilig en legaal kopen. Bij ons moet je het op straat kopen. Je weet niet wat je krijgt. Bovendien is het bij ons verboden. Daarnaast is het bij Miami goedkoper dan in Maastricht. De kwaliteit is hier in Bergen op Zoom heel goed.”
En wat als hier en in Roosendaal de coffeeshops dichtgaan? „Dan gaan we ’t ergens anders halen.”
„Ik ben al negentien jaar open”, zegt de eigenaar van Miami. In de coffeeshop staat minstens dertig man. „Al die jaren verkoop ik wiet. En nooit meer dan 5 gram per persoon. Dat is het gedoogbeleid”, zegt de Miami-baas.
Per dag verkoopt de man tussen de 200 en 500 gram. „Ik mag nooit meer dan 500 gram in de shop hebben. Een paar keer ben ik in overtreding geweest. Had ik 40 tot 60 gram teveel.”
Hij koopt in bij wietkwekers. „Dan weet ik zeker dat ik goede kwaliteit heb.” Van de buren hoort hij nooit iets. Als ze overlast van hem zouden hebben, dan hij dat zeker te horen krijgen”, denkt hij. En al die auto’s dan die af en aan rijden? „Dat is maar even. Ze kopen wat en zijn weer weg. Wie langer wil blijven kan hier achter parkeren. Daar is een groot parkeerterrein van een supermarkt.”
Als hij zijn shop sluit, komen er problemen op straat, verwacht de coffeeshophouder. „Je denkt toch niet dat al die Belgen en Fransen met lege handen teruggaan? Ze gaan naar Breda, Goes of Maastricht. Ze komen heus wel aan hun wiet. Maak je maar geen zorgen.”