Consument

Skoon hergebruik

Lp’s, oude fietsbanden, gsm-toetsen, sapverpakkingen en oude postzakken. Skoon Ecodesign in Leiden weet raad met afgedankte artikelen. Een lp wordt omgebouwd tot pennenbak, aan elkaar genaaide fietsbanden vormen een tas en een sapverpakking dient als etui. De winkel verkoopt producten die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu.

Corina de Vos
24 October 2008 10:24Gewijzigd op 14 November 2020 06:36
Interieur van Skoon Ecodesign in Leiden. De winkel verkoopt alleen producten van ontwerpers die geen giftige stoffen gebruiken, bijvoorbeeld in lijm of lak. Skoon let er daarnaast bij artikelen die in het buitenland gemaakt zijn op of de arbeidsomstandigh
Interieur van Skoon Ecodesign in Leiden. De winkel verkoopt alleen producten van ontwerpers die geen giftige stoffen gebruiken, bijvoorbeeld in lijm of lak. Skoon let er daarnaast bij artikelen die in het buitenland gemaakt zijn op of de arbeidsomstandigh

Regen bevochtigt de Leidse straten. Ineengedoken spoeden mensen zich door het centrum van de stad. De deur van een karakteristiek pand staat uitnodigend open. In Skoon Ecodesign is het lekker warm. Er staan grote tafels vol met producten in allerlei kleuren en maten. De houten vloer en de lichte muren stralen een huiselijke sfeer uit. Aan de wand hangen verschillende tassen. „Deze zijn gemaakt van oude autogordels”, vertelt Kick van der Mark, een van de initiatiefneemsters van Skoon. „In deze gordels zit een weeffout of ze komen uit afgekeurde auto’s. We verkopen deze tassen van ontwerpster Sanne van der Spek in allerlei soorten en maten. Ze zijn leuk, hè?” zegt ze terwijl ze met haar hand over het product wrijft.Boomstammetje
Samen met Tineke Hoogeboom begon Van der Mark Skoon Ecodesign. Ze werkten allebei voor Greenpeace en wilden een winkel beginnen. „We wisten absoluut niet wat voor shop. Ik kan geen mode verkopen als ik weet dat die slecht geproduceerd is. In plaats van te denken: „Wat willen we niet”, zijn we gaan denken wat we juist wel wilden. We kwamen toen uit bij dit assortiment. We laten hiermee zien dat milieuvriendelijke spullen ook leuk zijn.” Skoon, de naam van de winkel, is West-Fries voor schoon. West-Fries, omdat daar de roots van de ontwerpers liggen, en skoon, omdat ze schone producten willen verkopen.

Van der Mark wijst naar een lamp, gemaakt van een boomstammetje. „Die vind ik geweldig. Ontwerper Ben Kamp van Mountain3 combineert hier elektriciteit met natuur. De energiezuinigste vorm van verlichting, dit ledlampje is maar 1 watt.”

Gif
In een hoek liggen kussenslopen en tassen, gemaakt van oude postzakken van het label PippaD. ”Eigendom PTT-post” staat erop. Er zijn ook gerecyclede legertenten en meelzakken. „We gebruiken alleen oude stoffen of biologische”, zegt Van der Mark. „Katoen verkopen we niet, want bij de kweek daarvan worden veel onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat is slecht voor het milieu. Vilt hebben we ook niet in het assortiment. Schapen worden ondergedompeld in gif om het aanvreten van de wol tegen te gaan. Bovendien is schapenteelt heel slecht voor het milieu. Uit hun mest komt methaangas vrij, dat 21 keer sterker is dan CO2.”

De eigenaressen kopen alleen spullen in die ze zelf ook zouden willen hebben. „Van alle tassen die hier hangen, heb ik zelf een exemplaar”, zegt Van der Mark. „We zoeken vaak op internet naar leveranciers en Nederlandse ontwerpers van wie we producten kunnen verkopen. We ontwerpen zelf ook artikelen”, zegt ze terwijl ze naar een kastje met boekenplanken wijst. „Kijk, dat ontwierpen we zelf van verantwoord gekapt hout.”

Kippenvel
Bij producten uit het buitenland let Skoon op de arbeidsomstandigheden en op de principes van fair trade. Achter in de shop liggen felgekleurde sappakken. Ze zijn door Filipijnse vrouwen verwerkt tot placemats en etuis. Deze naaisters kregen een naaimachine en verschaffen zich zo een inkomen. Ernaast staan zwarte pennenbakjes en schalen van oude lp’s. Een aanraking met je nagel veroorzaakt geknars waar je kippenvel van krijgt. Net als vroeger, als de naald over een plaat kraste.

Tussen nieuwe artikelen staan ook tweedehands meubels en interieuraccessoires uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Deze hebben het label Skoon Hergebruik.

Van der Mark is blij met Skoon Ecodesign. „Het loopt goed en ik hoop dat we ons assortiment steeds verder kunnen uitbreiden, zodat mensen hun huis compleet kunnen inrichten met ecodesign. Een ecowarenhuis is mijn droom”, lacht ze.


VanBinnen regelt een gezond klimaat in huis
Groene initiatieven in interieurland duiken steeds vaker op. De Groene Passage in Rotterdam is een voorbeeld. In dit zogenoemde mens- en milieuvriendelijke winkelcentrum bieden verschillende ondernemingen een breed assortiment aan producten en diensten aan. Een van de winkels is VanBinnen, dat onder andere meubels, keukens, vloeren, ledikanten, gordijnen en natuurverf verkoopt.

„Wij zijn gespecialiseerd in een gezond binnenklimaat”, zegt Marc van Remundt, eigenaar van de winkel. „Onze producten zijn samengesteld uit zuivere materialen en natuurlijke grondstoffen die ervoor zorgen dat je je prettig voelt in huis. We geven advies en verkopen veel materialen. We onderzoeken altijd hoe een product gemaakt wordt, op welke wijze grondstoffen worden gewonnen en wat voor afval ervan komt.” VanBinnen verkoopt meubels en vloeren die gemaakt zijn van Europees hout. „In ons werelddeel gelden vrij strikte normen in de bosbouw. Dat levert verantwoord gekapt hout op. Ook verkopen we plantaardige oliën en wassen om meubels en vloeren te onderhouden.”

VanBinnen heeft massief houten meubelen in het assortiment. „Massief hout is zuiver. Bovendien ziet het er mooier uit dan gefineerde platen”, aldus Van Remundt. „Stoffen voor gordijnen en dekbedden zijn gemaakt van biologisch katoen. Het leuke aan onze winkel is dat de prijzen niet bijzonder hoog zijn. We kunnen goed concurreren met andere meubelzaken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer