Consument

Verlichte bladeren voor de woonkamer

Vallende bladeren, dode takken; een wandeling door het verkleurende herfstbos inspireert. Veel ontwerpers weten dat en gebruiken de natuurlijke vormen en materialen van boom en blad bijvoorbeeld in hun nieuwste lampen.

Gertrude Brouwer
24 October 2008 10:26Gewijzigd op 14 November 2020 06:36
De wandlamp ”Leaft” werpt spannende schaduwen op de muur. Foto Stephan Siepermann
De wandlamp ”Leaft” werpt spannende schaduwen op de muur. Foto Stephan Siepermann

Een blik in een willekeurig interieurmagazine levert leuke ideeën op voor de verlichting van het huis. Een lamp kan verrassend eenvoudig zijn: een stuk hout of tak als basis met daaraan een snoer met een lampje. Het kale peertje contrasteert met het hout. Dat is de kracht van de nieuwe ontwerpen: de combinatie van iets natuurlijks als hout en iets technisch als snoeren en gloeilampen.Soms gebruiken ontwerpers alleen de organische vorm van bijvoorbeeld een boom of blad, en geven die weer in hard metaal of plastic. Een voorbeeld daarvan zijn de ontwerpen van Stephan Siepermann, die in 2005 is afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven. Hij goot drie eikenbladeren in plastic en monteerde daar ledlampjes achter. Hierdoor ontstaan spannende schaduwen die samen weer één groot blad vormen. Het snoer van de wandlamp is te vergelijken met de stam van de boom, licht Siepermann toe. „Beide geven energie door aan de bladeren.”

Zonnige dag
Naast de wandlamp brengt de ontwerper ook een hangende lamp op de markt die meer licht geeft. Toen Siepermann dit najaar over de Oudegracht in Utrecht naar zijn atelier liep, genoot hij van de warme herfstzon die door het bladerdak van de platanen op zijn gezicht scheen. Met de hangende lamp ”Leaft” probeert Siepermann dit effect na te bootsen. Hij maakte daarvoor een siliconenmal van echte bladeren. Zelfs de nerven van het blad komen terug in de lamp. Zijn eerste ontwerp wierp sterke schaduwen af. Om dat te voorkomen gebruikt Siepermann in zijn nieuwe ontwerp semitransparant materiaal. De bladeren die hij gebruikt zijn van flexibel materiaal, zodat de beweeglijkheid van een boom doorschemert in het ontwerp.

De ontwerper uit Utrecht zegt zijn inspiratie regelrecht uit de natuur te halen en voegt zich daarmee bij de heersende natuurtrend. „Dat natuurlijke materialen en vormen zo in de mode zijn, is waar. Misschien ben ik erdoor beïnvloed, dat weet je nooit. Maar mijn ontwerp is buiten ontstaan en niet afgekeken van andere lampen.”

Biologisch afbreekbaar
Siepermann wil graag milieuvriendelijk vormgeven. Zijn lampen zijn nu van polyurethaan gemaakt, maar de ontwerper zoekt naar mogelijkheden om het product te maken van het biologisch afbreekbare maïszetmeel. Vooruitstrevende fabrikanten gebruiken het product om mobieltjes of USB-sticks te maken. De ledlichtjes die in de wandlamp zijn verwerkt, betekenen al wel een enorme verbetering voor het milieu. Ze verbruiken weinig stroom en kunnen ongeveer 50.000 uur branden. Ter vergelijking: een gloeilamp brandt gemiddeld 1000 uur, een spaarlamp 6000 uur.

De hanglamp hangt binnenkort in de betere verlichtingswinkels. Niet iedereen zal zich de aankoop van een Leaft kunnen veroorloven. Siepermann schat dat de lamp tussen de 1000 en 1200 euro gaat kosten. De wandlamp is alleen verkrijgbaar bij Siepermanns atelier in Utrecht. De productie van een blad kost 100 euro.

Voor creatieve mensen die het leuk vinden om zelf een lamp te maken, zijn er echter ook mogelijkheden te over in het bos en bij het kachelhout. Het resultaat is dan wel geen lamp van Siepermann, maar wie weet lijkt het erop.

www.stephansiepermann.com.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer