Onrust om verkoop fabrieksterrein
In Puttershoek is onrust ontstaan over de mogelijke verkoop van een deel van het terrein van de voormalige suikerfabriek aan de Schiedamse beleggings- en ontwikkelingsmaatschappij DHVG.
De bewoners vrezen zware industrie, veel vrachtverkeer en rokende schoorstenen. Dat betoogde het CDA donderdagavond in de gemeenteraad. De partij stelde daarom een aantal vragen over de kwestie aan wethouder E. Lafeber (Gemeentebelangen) van de gemeente Binnenmaas, waar Puttershoek onder valt.Het gaat om een terrein van ongeveer 120 hectare. DHVG wil er havengerelateerde industrie vestigen. Volgens woordvoerder C. Osseweijer van DHVG is er veel vraag naar en ligt de haven van de suikerfabriek ideaal aan de Oude Maas tussen Rotterdam en Moerdijk. „Door de groeiende files op de weg zie je een verschuiving naar steeds meer transport over het water.”
Als de plannen doorgaan wil DHVG een eigen ontsluitingsweg op het terrein aanleggen voor de aan- en afvoer van het goederentransport.
De gemeente Binnenmaas is niet blij over de voorgenomen invulling van het terrein door DHVG. Volgende week is er een gesprek met het college en DHVG over de ontstane situatie. „Duidelijk is dat het huidige bestemmingsplan dit soort bedrijvigheid niet toestaat”, aldus wethouder Lafeber.
Binnenmaas wil graag woningen bouwen op het terrein. Bovendien voorziet de Randstad Structuurvisie voor het gebied belangrijke groene, parkachtige ontwikkelingen. In de afgelopen periode heeft de gemeente geprobeerd om samen met de vorige eigenaar, de SuikerUnie, tot een intentieovereenkomst te komen. Vanuit de SuikerUnie is toen aangegeven dat intussen al zo veel stappen in de richting van verkoop waren gezet, dat zij de verkoop niet kon en wilde stopzetten.
In de raad was donderdagavond veel kritiek op het college. „Als ik hoor dat u de gesprekken afwacht, dan vind ik dat nogal passief”, merkte ChristenUniefractievoorzitter H. Steen op. „U zegt voor een regierol en een actief grondbeleid te zijn, maar u loopt in feite achter de ontwikkelingen aan.”
Ook de SGP toonde zich bezorgd. „De ene dag denk je eindelijk van een bovenregionaal bedrijventerrein af te zijn. De volgende dag lijkt het er toch weer te komen. We moeten ons goed voorbereiden op dat gesprek. In ieder geval lijkt het bestemmingsplan mogelijkheden te bieden de zaak tegen te houden”, aldus raadslid H. Vriens.
De Vereniging Dorp Mijnsheerenland heeft intussen een brief op poten naar minister Cramer gestuurd. Zij vreest verkoop van de grond voor het regionale bedrijventerrein, dat grenst aan de suikerfabriek, aan bedrijven uit het Rijnmondgebied, omdat de verkoop aan de lokale bedrijven in de Hoeksche Waard moeizaam gaat. „Met de verkoop van 120 hectare aan DHVG en dus havengerelateerde industrie zijn we weer terug bij af, namelijk in totaal 180 hectare bedrijventerrein in een nationaal landschap, dat kan niet de bedoeling zijn”, aldus prof. Wakker namens de vereniging.
Het CDA riep het college donderdagavond dringend op goed en regelmatig met de burgers te communiceren over de voortgang van de plannen om zo veel mogelijk onrust weg te nemen. „We hebben te doen met een projectontwikkelaar met ambities”, betoogde Lafeber. „Hij zal zich goed voorbereiden op wat wel en niet kan. Wij gaan juridische bijstand inroepen en ons eveneens goed prepareren.”