Politie in ernstige financiële problemen
De Nederlandse politie zit in ernstige financiële problemen. Dat blijkt uit documenten over de financiële positie van de 25 verschillende politiekorpsen, waarover het ANP beschikt. De informatie is bij het verantwoordelijke ministerie van Binnenlandse Zaken bekend.
Politievakbond ACP kent de cijfers ook. Voorzitter Gerrit van de Kamp voorziet dat de politie op deze wijze „binnen twee jaar aan de rand van de financiële afgrond staat". Hij vindt dat onacceptabel.Een van de conclusies van de meerjarige financiële analyse is dat 21 van de 25 politiekorpsen in 2011 geen sluitende begroting meer hebben. „Het structureel tekort zal uitkomen op ongeveer tussen de 70 en 100 miljoen euro", zo staat in de analyse. Verder kan de lagere dan afgesproken instroom van 2300 nieuwe politiemensen, zoals wijkagenten, nog tot een boete voor korpsen leiden.
Ook blijkt uit een inventarisatie bij alle politieregio’s dat er nog een aantal lijken in de kast te zitten. Zo is onder meer door bijna alle regio’s geen rekening hebben gehouden met de hogere kosten van het huidige communicatienetwerk C2000. Ongeveer een derde heeft de toename van ICT–kosten niet in de gaten. Twee derde van de korpsen heeft de kosten van vervanging van het vuurwapen niet begroot.
„De slechte financiële situatie in sommige korpsen leidt ertoe dat er geen nieuwe mensen meer worden aangenomen of opgeleid", weet Van de Kamp. „Soms gaat het zo ver dat regio’s af willen van de studenten die zij al op school hebben, enkel omdat zij niet zien hoe ze die kunnen bekostigen. Daarnaast worden studenten in niveau teruggezet, zodat ze eerder klaar zijn met hun opleiding en dus eerder de straat op kunnen. Dit om te proberen het capaciteitsprobleem het hoofd te bieden".
Maar dat lukt niet, benadrukt de voorzitter van de ACP. „Deze mensen verlaten de politie snel, omdat ze onder hun niveau moeten werken en ook een stuk minder salaris verdienen dan dat ze buiten de politie kunnen. Er zijn dus kort gezegd niet voldoende mensen om de diensten te vullen. Dit leidt weer tot een enorme werkdruk, waardoor het ziekteverzuim toeneemt. Ook die ontwikkeling zorgt naast de vele mensen die met pensioen gaan voor uitstroom bij de politie".
Niet alleen politiemensen, maar ook burgers zullen de gevolgen van de financiële problemen bij de politie gaan merken, verzekert Van de Kamp. „Minder politiemensen betekent langer wachten totdat je geholpen wordt, langer wachten tot de politie ter plaatse is. Als er wel prioriteiten gesteld gaan worden, afhankelijk van de capaciteit, kan het betekenen dat sommige evenementen of publieke optredens niet doorgaan, omdat de politie geen mensen kan inzetten en de openbare orde en veiligheid dan dus niet is gegarandeerd".
Van de Kamp: „De ACP ziet dat als er niet wordt ingegrepen de politie binnen twee jaar aan de rand van de financiële afgrond staat. Dat is onaanvaardbaar omdat dat over de rug van politiemensen en burgers gaat".
De Raad van Hoofdcommissarissen maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen, zegt een woordvoerder. Hij meldt dat de top van de politie de kwestie in november met verantwoordelijk minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken gaat bespreken.