Politiek

Kamer boos op PVV na insinuaties over fraude

PVV’er Brinkman heeft zich de woede van de Tweede Kamer op de hals gehaald door bewindspersonen te betichten van belangenverstrengeling. De partijen vinden zijn suggestie dat bewindslieden met ’voorkennis’ speculeren met vastgoed op Bonaire onverteerbaar.

ANP
23 October 2008 22:04Gewijzigd op 14 November 2020 06:36
PVV’er Brinkman heeft zich de woede van de Tweede Kamer op de hals gehaald door bewindspersonen te betichten van belangenverstrengeling. Foto ANP
PVV’er Brinkman heeft zich de woede van de Tweede Kamer op de hals gehaald door bewindspersonen te betichten van belangenverstrengeling. Foto ANP

De fracties reageerden fel op de aantijgingen, waaraan Brinkman geen namen verbond. Het Kamerlid plaatste vraagtekens bij de aankoop van vastgoed op Bonaire door ten minste één bewindspersoon. „Of dit punt moet van tafel of we gaan aangifte doen bij de politie. Maar we kunnen dit niet boven de markt laten hangen", verwoordde D66-Kamerlid Pechtold de onvrede.De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maakte een einde aan de onduidelijkheid met de mededeling dat Verkeersminister Eurlings een huis op Bonaire bezit. Hij heeft de woning in oktober 2007 gekocht, samen met familie. Het tweede huis is bedoeld voor privégebruik en verhuur. Met speculatie heeft de aankoop niets te maken, aldus de voorlichtingsdienst van premier Balkenende.

Het parlement viel Brinkman donderdag tijdens een debat over het Koninkrijk nogmaals aan na de RVD-verklaring. „De luchtballon is volledig doorgeprikt", concludeerde VVD’er Remkes. Volgens GroenLinks-Kamerlid Van Gent heeft Brinkman „een grote mond, maar geen poot om op te staan". „Brinkman heeft een scheet gelaten die stinkt", vond SP’er Van Raak.

De Partij voor de Vrijheid houdt vol dat Eurlings iets heeft uit te leggen. De minister heeft vastgoed gekocht op Bonaire terwijl hij deel uitmaakt van een kabinet dat het eiland een nieuwe status wil geven als speciale gemeente van Nederland. Brinkman veronderstelt dat de huizenprijzen op Bonaire flink zullen stijgen zodra dat geregeld is. Het Kamerlid zei dat bewindspersonen elke schijn van belangenverstrengeling moet vermijden.

De RVD stelde daar tegenover dat voorgaande kabinetten hebben besloten tot de veranderingen voor Bonaire. Eurlings is pas na dat besluit toegetreden tot een nieuw kabinet-Balkenende.

De Tweede Kamer laat het er niet bij zitten en wil dat Balkenende snel met een uitgebreide schriftelijke toelichting komt. Daarna wil het parlement nog eens stevig met de premier, en vooral ook met Brinkman, discussiëren. „Ik kan veel accepteren, maar niet dat de persoonlijke integriteit van mensen ter discussie wordt gesteld", zei oppositielid Remkes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer