Veroordeelde in afvalschandaal Ivoorkust
Een Nigeriaanse zakenman is woensdagavond in Ivoorkust tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld in verband met de illegale stort van een grote hoeveelheid giftig afval afkomstig van het schip Probo Koala.
De veroordeelde Salomon Ugborugbo (39) was eigenaar van een onderneming die het afval met vrachtwagens van de Probo Koala haalde en op zeventien verschillende plekken in en rond de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan dumpte. Het gif veroorzaakte ten minste zestien doden, terwijl meer dan honderdduizend mensen zich moesten laten behandelen.Naast Ugborugbo werd ook een Ivoriaanse scheepsagent, Essouoin Kou Desire, tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij zou een belangrijke rol hebben vervuld bij de gunning van het afvalcontract aan het bedrijf van de Nigeriaan, Tommy. Vijf douanebeambten, de militaire commandant van de haven van Abidjan en de scheepvaartdirecteur van de haven werden door de rechtbank vrijgesproken.
Het afval aan boord van de Probo Koala behoorde toe aan het in Nederland bedrijf Trafigura. Het bedrijf betaalde Ivoorkust vorig jaar 197 miljoen dollar (152 miljoen euro), deels om het gif op te ruimen. Drie directeuren die in Ivoorkust vast zaten werden kort daarna vrijgelaten, volgens Trafigura omdat ze krachtens de Ivoriaanse wet niet langer dan zes maanden in voorarrest konden worden gehouden zonder te worden aangeklaagd.
Critici stellen dat Trafigura Tommy voor de verwerking van het afval inhuurde om kosten te besparen. De Probo Koala had eerder geprobeerd het afval in Nederland kwijt te raken, maar daar kostte de verwerking volgens de autoriteiten zestien keer zoveel. Ivoriaanse onderzoekers verklaarden dat Tommy uitsluitend voor de afvalklus was opgericht en niet over het juiste materiaal beschikte om die te klaren.
Trafigura houdt vol dat het afval niet giftig was, maar een mengsel van olieresiduen, water en schoonmaakmiddelen. Experts van de Verenigde Naties stelden echter vast dat het ook waterstofsulfide bevatte, dat in hoge doses dodelijk kan zijn.
Ugborugbo’s advocaat Charles Kignima noemde het vonnis ’onterecht’.